изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:20 EET
Проф. Георги Карасимеонов: На изборите през есента сблъсъкът между БСП и ГЕРБ ще бъде водещ    
Интервюта Георги Карасимеонов - професор по политология и доктор по право и философски науки в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в интервю за Агенция „Фокус” .


Фокус: Проф. Карасимеонов, как ще коментирате доверието към основните политически фигури в страната?
Георги Карасимеонов: Социологическите агенции дават различни резултати, но те очертават някаква тенденция. И основното е, че към всички политици недоверието е по-голяма отколкото доверието. Днес няма политик, които да се ползува с доверието на мнозинството българи. Изключвам Кристалина Георгиева, защото реално тя не е политик в България и не е била такъв в миналото. Това намира израз и в заявеното растящо оттегляне от изборния процес. Не е изключено през есента да се явят по малко от 50% от избирателите в редица местни избори и особено на президентските. Това е вече тревожен симптом за демокрацията. Видно е, че и това правителство към края на втората си година на власт губи постепенно доверието на гражданите. Видно не отговаря на големите очаквания, реални и нереални, с които дойде на власт.
Фокус: Личи голямото недоволство на хората от икономическата обстановка. До колко това ще определи вота на предстоящите избори?
Георги Карасимеонов: Според мен икономическата ситуация е главният източник на недоволството. Вярно е, че правителството наследи част от проблемите, други се появиха като следствие на световната икономическа криза, но хората реагират предимно първично по парите в джоба си. Правителството направи и грешки, като не изясни достатъчно добре планираните от него реформи, нито потърси достатъчно съгласието на други политически сили, включително на опозицията, за тях. Особено в сферата на образованието и здравеопазването. Много се действаше на парче и хаотично. Нямаше достатъчна координация в самото правителство. Многократно се променяха позициите на върха, което създаде впечатление за липса на компетентност и на предварителна подготовка. Включително и във външната политика – най-пресният пример е отношението към военния конфликт в Либия.
Фокус: Кристалина Георгиева води в листата на одобряваните политици, а веднага след Бойко Борисов и Георги Първанов се нарежда Меглена Кунева. С какво двете дами печелят доверието на хората и как, според вас, ще се включат те в предстоящите избори?
Георги Карасимеонов: Общото между двете е, че са се изявили предимно във външните отношения. Хората нямат представа за тях като политици във вътрешната политика, където обикновено спада доверието. Второто е, че хората проявяват уважение към тях заради успехите им като политици на Европейския съюз и за уменията им да използват консенсусен политически език.
Фокус: БСП организира протести и иска оставката на правителството. До какво ще доведат тези политически жестове на опозицията?
Георги Карасимеонов: Още е рано да се каже. Видно е, че БСП повишава самочувствието си заради повишения рейтинг на лидера и изборните прогнози, които скъсяват дистанцията с ГЕРБ. Но все още споменът от някои неудачи и грешки, включително корупционни практики на тройната коалиция, не са забравени от хората, за да има истински обрат към БСП. Второ, чрез подобни акции БСП иска да мобилизира електората си, да покаже своята организираност. Засега БСП остава основната опозиционна сила и на изборите през есента, сблъсъка между БСП и ГЕРБ ще бъде водещ.
Фокус: Можете ли да определите кои ще бъдат основните действащи лица на предстоящите избори?
Георги Карасимеонов: На партийно ниво основният сблъсък ще бъде между ГЕРБ и БСП. В зависимост от електоралната география в редица региони ще натежи отново ролята на ДПС. СДС и ДСБ ще се окажат в ролята на малките партии, които ще търсят коалиционни партньори по места. Определена роля ще играят местните коалиции и образувания. Президентските избори ще бъдат от съвсем друг тип. Там основна роля ще играят личностите, зад които ще застанат определени партии. Според мен се очертава основен сблъсък на втори тур между Бойко Борисов и Меглена Кунева, ако БСП се ориентира да подкрепи Кунева. Един нов феномен ще има на тези избори – взаимното влияние между местни и президентски избори. Кандидатът за президент ще повлияе на местния вот. Затова е важно за партиите да намерят точната кандидатура.
Фокус: Възможни ли са изненади в последния момент. Например включване в надпреварата за президентския пост на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, въпреки че НДСВ изгуби позициите си?
Георги Карасимеонов: Смятам , че особено големи изненади няма да има. Основният въпрос е дали БСП ще се реши да подкрепи Кунева още на първия тур. И дали Борисов ще се кандидатира. За да имат шанс за победа – и БСП и ГЕРБ трябва да се ориентират към тези кандидатури.
Фокус: Каква ще бъде ролята на останалите играчи на политическата сцена – ДПС, „Атака”, „Синята коалиция”, РЗС?
Георги Карасимеонов: ДПС ще трябва да докаже, че има стабилен електорат след последните скандали. И ще положи много усилия за това. Интересно е колко ще загуби от липсата на „туристи”. На президентските избори отново ще играе важна роля. Атака ще загуби електорат – но колко, е въпрос на догадки. Чрез Сидеров като кандидат президент ще се опита да мобилизира електората си за местния вот. Партиите от „синята коалиция” ще гледат да се докажат като реален субект, с перспективи. Но между тях ще е трудно да намерят общи кандидатури, включително за президентските избори. РЗС ще води битка за оцеляването си.
Красимира ГЕОРГИЕВА
 


Сходни връзки

Проф. Георги Карасимеонов: На изборите през есента сблъсъкът между БСП и ГЕРБ ще бъде водещ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди