изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:16 EEST
В България кризата не си отива    
Икономика

За първи път от началото на годината предприемачите са обхванати от песимизъм. Заради поскъпването, междуфирмената задлъжнялост и липсата на финансиране те дават лоши прогнози за развитието на бизнеса и потребителското търсене през следващите месеци. През март очакванията им са за спад на икономиката, а през януари и февруари бяха за подем. Според проучването на националната статистика най-много ще се свие пазарът на услугите, промишлеността и строителството. Ще има съкращения на работници. Търговците пък предричат ново увеличениена цените.



Бизнесът се оплаква от липса на финанси и свито търсене

Стопанската конюнктура в страната през март се влошава с 4,1 пункта спрямо февруари, съобщи Националният статистически институт (НСИ). През февруари бизнес климатът се подобри с 2,7 пункта, а през януари нарасна с 1,9 пункта.

През март бизнес климатът в промишлеността намалява с 3,9 пункта, в строителството се понижава с 1,7 пункта, а в сектора на услугите спада с цели 14,9 пункта. Повишение е отчетено само в търговията на дребно - с 4,1 пункта.

Мениджърите в промишлените компании са по-песимистично настроени за следващите шест месеца. Те вече са ревизирали прогнозите си за увеличаване на производството и дори планират съкращаване на персонал. Като основни проблеми пред индустрията те посочват несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене в страната.

Фирмите от строителството пък се оплакват от все по-сериозни финансови проблеми. Паралелно с това се очаква и ръст на цените през следващите 3 месеца.

Най-негативни са обаче оценките за бизнес средата на компаниите от сектора на услугите. Те отчитат спад на търсенето в момента, а прогнозите за следващите месеци са още по-лоши. Основните проблеми пред компаниите от сектора на услугите са несигурната икономическа среда и конкуренцията.

Само търговците на дребно са по-оптимистично настроени за следващите шест месеца, въпреки че и през март оборотите им са намалели.

Търговците на дребно също се оплакват от несигурност, а прогнозите им са цените на стоките да се увеличат през следващите три месеца.

Дизелът - скъп и без биосъставка

Отпадането на биокомпонента от дизеловото гориво щяло да намали цената му с по-малко от половин стотинка (0,38 стотинки без ДДС). Това заяви Димитър Минчев, член на управителния съвет на Националната асоциация по биогорива в България (НАББ).

От асоциацията изказаха опасения, че страната ще изостане от поставените цели от Еврокомисията - да използва минимум 10% биогорива до 2020 година. Това щяло да доведе и до налагането на санкции.

С отпадането на биокомпонента се унищожава целият сектор, в който общо са заети над 1250 души, заяви още Минчев.

Асоциацията предлага на пазара да се появи нов продукт - стопроцентов чист биодизел с нулев акциз. А смесените горива трябвало да останат с акциз, както е и сега.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

В България кризата не си отива | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди