изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:25 EEST
Стотици фермери на бунт заради умъртвяването на хиляди животни    
Земеделие Стотици фермери от Странджа скочиха на бунт срещу умъртвяването на заразени с шап животни и изпратиха писмо до еврокомисаря Кристалина Георгиева защо не се възстановят загражденията по границата с Турция, откъдето влизат заразени животни.


Около 7000 домашни животни могат да бъдат избити като част от превантивните мерки за ограничаване на заразата от шап в Странджа, стана ясно през уикенда. Затова някои от фермерите заплашват, че ще застанат с тялото си пред ветеринарите, съобщи bTV.

Масовата "сеч" вече започна и ще обхване зоната, заключена между селата Факия, Долно Ябълково, Граничар и Момина църква. Преди дни започна подготовката на трупните ями, където ще бъдат заровени унищожените биволи, крави, овце, кози и др. заразени животни.

В село Момина църква мерките за справяне с шапа ще засегнат както хората с една две крави, които разчитат на млякото, сиренето и месото, за да изхранват семействата си, така и големите фермери, които имат по 20-30 души персонал. Вчера в една от фермите са умъртвени 206 крави. Собственикът й обаче не знае как ще бъде обезщетен, защото ветеринарните служби ще вземат решение за обезщетението днес.

Оказва се, че в селото заразата от шап се появява трети път, но предишните пъти не са били избивани животни. Местните разказват, че тогава животните са били ваксинирани. Освен това хората в селото се оплакват от липсата на информация. Те настояват за отговор защо не са възстановени загражденията с Турция, откъдето идва заразата.

"Решението за това нещо не е на ветеринарната служба, става въпрос за много инвестиции, а днес правителството ще заседава по въпроса", увери Дамян Илиев, главен секретар на Агенцията по безопасност на храните. След ваксинацията мерките са още по-страшни от избиването на животните. Те не могат да се продадат на пазара, а когато се избият, държавата няма да обезщети собствениците, обясни още Илиев.

Очаква се карантината в селото да продължи до края на юни заради новите огнища.http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Стотици фермери на бунт заради умъртвяването на хиляди животни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди