изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:18 EEST
ПЛАЖОВЕ ПО СЕВЕРНОТО ЧЕРНОМОРИЕ ОТ ГОДИНИ СА НЕОХРАНЯЕМИ    
ТуризъмИ това лято около една трета от плажовете у нас ще останат без стопанин, посочват от МРРБ

И през това лято една трета от плажовете у нас ще останат без стопани. Към момента от 209 плажа 60 са без концесионер или наемател, показват данните на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, посочва Dnevnik.bg.
Миналата година неохраняемите плажове бяха 68. След края на сезона министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев обяви, че целта им за лято 2011 г. е всички посещавани плажове да имат наематели.
"Не е възможно, не е и необходимо всички морски плажове да са охраняеми. Никога не е поставяна такава цел, тя е практически неизпълнима", се казва в отговора на МРРБ до вестник "Дневник" дали всички плажове ще имат стопанин за лято 2011 г.
Основната причина за големия брой неохраняеми плажове е слабият интерес за наемане, който според МРРБ се дължи основно на икономическата криза. От 47 проведени търга в периода септември 2010 г. – януари 2011 г. от МРРБ и областните управи на Добрич, Варна и Бургас само за 8 плажа са сключени договори за стопанисване от 5 години, казаха от МРРБ. Сред тях са "Кранево – МДЛ" и "Божурец Топола 2".
Практиката показва, че по-голям интерес има към концесионирането на плажовете, но през тази година няма да се обявяват нови процедури, защото се чака приемането на промените в Закона за Черноморското крайбрежие, обясняват от МРРБ.
В момента продължават търговете за наеми. Предстои да се обяват процедури и за плажове, за които договорите са изтекли в края на 2010 г. или изтичат през 2011 г. Такива са около 16 – 17 плажа, казаха от МРРБ.
Една част от плажовете не могат да се дадат под наем или на концесия, тъй като са свързани с националната сигурност и отбрана, попадат в резервати или свлачищни зони, обясняват от МРРБ. Друга част от плажовете също не се дават под наем, защото са отдалечени от населени места и пътища, нямат изградена инфраструктура и леглова база или пък са неподходящи за плажуване поради силни морски течения. Такива ивици има например в района на Дуранкулак, Шабла и Крапец, посочиха от МРРБ като уточниха, че към тях няма никакъв интерес и от години стоят неохраняеми, посочва още Dnevnik.bg.
 


Сходни връзки

ПЛАЖОВЕ ПО СЕВЕРНОТО ЧЕРНОМОРИЕ ОТ ГОДИНИ СА НЕОХРАНЯЕМИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди