изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:38 EEST
Примката се затяга, броят дните на Кадафи    
По света

   От утре НАТО поема пълния контрол над операцията в Либия. Целта е да окаже системен натиск върху либийския лидер Муамар Кадафи, така че той "в крайна сметка да се оттегли" от властта, заяви американският президент Барак Обама. В интервю за американските национални телевизии след вчерашната международна среща в Лондон за положението в Либия той подчерта, че военният натиск и международните санкции са "отслабили изключително" Кадафи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.



"В момента по-голямата част от Либия е извън неговия контрол", отбеляза  президентът. Той заяви, че САЩ трябва да засилят дипломатическия и политическия натиск върху Кадафи, но подчерта, че е твърде рано да се преговаря с него за евентуалното му оттегляне, съобщи Асошиейтед прес.

В интервюто президентът отправи сигнал и към близкото обкръжение на либийския лидер.
"Мисля, че сме свидетели на това, че кръгът около Кадафи осъзнава, че примката се затяга, че дните им може би са преброени и ще им се наложи да обмислят какви стъпки ще предприемат оттук нататък", каза Обама.

Той отбеляза също, че САЩ не изключват възможността да предоставят военна техника бунтовниците.
"Не потвърждавам, но и не отхвърлям" този вариант, заяви Обама. Той потвърди, че вече се е съгласил да им предостави "несмъртоносна" помощ, като комуникационна техника, медикаменти и евентуално транспортни средства.
"Ще разгледаме всички варианти за осигуряване на подкрепа на либийската опозиция, за постигнем преход към една по-мирна и по-стабилна Либия", заяви президентът. Той добави, че политиката му към Либия не бива да се разглежда като част от "доктрината Обама" и че всяка държава в региона е различна.

В същото време от НАТО заявиха, че не следва да позволят прехвърляне на оръжие към либийските бунтовници, тъй като резолюцията на ООН ясно указва забрана за внос на въоръжение към Либия, независимо кой би бил неговият получател.

От утре пактът поема контрола над военната операция, насочена към изпълнението на резолюцията, предаде БТА. Определеният срок е три месеца. Ако обстоятелствата налагат продължаване, трябва да бъде взето допълнително решение, уточниха дипломатически източници. Не е известно дали операцията би била прекратена, ако междувременно бъде намерено мирно политическо решение за изход от кризата - с оттегляне на Муамар Кадафи от властта и спиране на огъня от страна на либийската армия.

Не се предвижда операцията на НАТО "Обединен защитник" да се извършва паралелно с операцията на съюзниците "Зора на Одисеята", т.е. от утре единствените действащи международни сили по отношение на Либия ще бъдат тези на пакта.

Един от основните въпроси за определяне на продължителността и изхода от операцията на НАТО е решението дали Кадафи и приближени на неговия режим ще бъдат изправени пред Международния наказателен съд с обвинения в престъпления срещу човечеството. Това решение се очаква в срок от два месеца, а процедурата вече е в ход. http://dnes.dir.bg

ВОЙНАТА В ЛИБИЯ - ВСИЧКИ ИНФОРМАЦИИ НА ЕДНО МЯСТО 

 


Сходни връзки

Примката се затяга, броят дните на Кадафи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди