изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:32 EEST
ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ И ЦУНАМИ ПОТОПИЛИ ГРАД БИЗОНЕ    
ОбществоЗастрашена ли е територията на Добричка област от силно земетресение? Предсказуеми ли са земетресенията? Как трябва да реагираме при такова природно бедствие? Отговор на тези въпроси се опитахме да намерим от специалистите от областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”. Добричка област се намира в Шабленската сеизмична зона с дълбочина на земетресенията до 20 км, интензивност VII - IX степен по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник  /МШК/ и магнитуд 7.6-8 степен по скалата на Рихтер. Това сподели за НДТ инсп. Георги Михов – инспектор по защита на населението /инженерна защита/. Той посочи, че най-силното земетресение в тази зона в по-новата история е станало на 31 март 901 година.


Било е с магнитуд 7.2 и интензивност ІХ-Х степен, с епицентър на 10 км южно от нос Калиакра и дълбочина на хипоцентъра 14 км. Георги Михов разказа и за един факт, който не е много известен. През първи век преди новата ера град Бизоне - в района на днешна Каварна, е потънал под морското равнище  в следствие на силно земетресение, породило гигантски свличания и вълни цунами. Последното силно земетресение с епицентър Шабла беше на 5 август 2009 година, припомни инспекторът. То бе с магнитуд 5.2 и интензивност V-VI степен. Нанесени бяха щети на сгради в общините Шабла и Каварна.
Добричка област попада в обсега на въздействието на земетресенията с огнище в планината Вранча в Румъния, посочи Георги Михов. Най-известното земетресение с магнитуд 7.2 и дълбочина над 100 км. е от 4 март 1977 г. То предизвика разрушения и повреди на производствени, жилищни и обществени сгради, множество ранени и над 100 жертви в страната. Интензивността на земетресението в района на Свищов и Русе е определена на VIII степен, а в североизточна България VII. Влияния върху сеизмичната обстановка в областта оказват също и Горнооряховската сеизмична зона и огнището в района на Провадия, допълни специалистът.
Изготвена е прогнозна карта на сеизмично райониране на България /райони с еднакъв сеизмичен риск/ за период от 1000 години, съобщи Георги Михов. И допълни, че това означава, че на всеки 1000 години почти цялата територия на България ще бъде засегната от земетресения с интензивност VII степен, от VIII определени райони, а други от IX . Съгласно картата на в зоната на IX степен по скалата на МШК се очаква да попаднат общините Шабла, Каварна и част от Балчик с над 40 населени места. В зоната с интензивност VIII степен могат да попаднат град  Добрич, останалата част от Балчик, част от община Генерал Тошево и част от община  Добричка, а в зоната с интензивност VII степен - общините Крушари, Тервел, част от община Добричка и община Генерал Тошево с около 100 населени места. При така направената прогноза при силно земетресение най-сложна ще се окаже обстановката в общините Шабла, Каварна и Балчик, обясни Георги Михов. И допълни, че най-големи щети ще има в гъсто застроените градски части, промишлените райони в градовете и местата със старо и несъобразено с противоземетръсните норми строителство. Освен прякото нанасяне на повреди и разрушения на сгради и съоръжения при земетресение се нарушава дейността на инфраструктурните системи - електро и газопроводи, водопроводни и канализационни мрежи, телефонни кабели, пътища и железопътни линии, посочи още специалистът. В резултат на земетресението могат да бъдат разрушени язовирни стени, които да предизвикат наводнения, могат да се активизират свлачищни и срутищни процеси, възможна е появата на приливна вълна цунами. Друг вторичен ефект са възможните масови пожари и токсични замърсявания, предизвикани от повреди на съоръжения в предприятия, работещи и съхраняващи промишлени отровни вещества.
Земетресенията все още не могат да бъдат предсказани, каза за НДТ Георги Михов. По думите му обаче има признаци, като аномално поведение на животни-биологични, отделянето на газове преди силни трусове - радон, аргон, хелий, живачни пари, сулфати, хлориди и др., изменение на нивото, химичния състав и температурата на подпочвените води. При някои земетресения преди основния трус се наблюдават предтрусове /форшокове/, а в други множество следтрусове /афтършокове/ - дори до три години след силно земетресение от порядъка на 8 степен по Рихтер.
Мерките за защита при земетресение включват три етапа, преди, по време и след него, обясни Георги Михов. В сеизмично спокоен период-внимателно оглеждане на жилището и работното място – трябва добре да се закрепят високите мебели и секции. Не трябва да се поставят тежки предмети на горните рафтове. Препоръчително е на точно определено и лесно достъпно място да се подготвят някой вещи от първа необходимост и ценни документи. Предварително изберете място, където може да се срещнете след земетресението с роднина или приятел, живеещ извън населеното място, който да бъде лице за контакти с вашето семейство така, че всеки от ас да може да му се обади и да предаде съобщение. Трябва да се има в предвид, че е възможно прекъсване на мобилните и стационарни средства за комуникация за определен период от време. Препоръчително е да застраховате жилището и имуществото си срещу земетресение.
    При първите трусове, както във всички критични ситуации, най-важното е да запазим самообладание и да не се поддаваме на паниката, съветва инспекторът. При положение, че сте в сграда – потърсете безопасно място за изчакване преминаването на труса – под рамката на вратата, в близост до вътрешна стена, шайба или колона, под масивна маса или високо и здраво легло, зад масивен диван под стоманобетонна греда или просто изберете вътрешен ъгъл от помещението.
 Застанете на място, отдалечено от прозорци, високи и тежки мебели. За хора, живеещи в къщи или на ниски етажи, е допустимо излизането на открито /10 секунди имате на разположение, ако епицентърът е на около 100 км /, но опасността от падащи предмети и срутване е по-голяма. Най-застрашени от срутване са комини, балкони и външни стени. При земетресение в Шабленското огнище, поради близостта на епицентъра и липсата на достатъчно време, е нежелателно напускането на сградата до затихване на земния трус. Ако сте на улицата – достатъчно е да се придвижите на достатъчно разстояние от околните сгради. Трябва да се внимава за скъсване на електропроводи,  падащи стъкла комини или балкони. Ако сте в превозно средство, придвижете се на безопасно място, спрете автомобила и останете вътре до преминаването на труса.    След преминаване на непосредствената опасност изключете всички електроуреди, спрете газта и водата, съветва Георги Михов. Вземете най-необходимите вещи -храна, вода, най-нужни лекарства, топли дрехи, транзистор, фенерче, мобилен телефон и документи и напуснете сградата, използвайки стълбището. Не се качвайте в асансьора. Не използвайте личните автомобили за движение - с това се пречи на преминаването на специализираните автомобили. Не се връщайте в къщи за нещо забравено. Опитайте се да помогнете на изпаднали в беда хора, окажете първа помощ на пострадалите.  Слушайте радиото и следвайте указанията на органите на ПБЗН. НДТ
   


 


Сходни връзки

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ И ЦУНАМИ ПОТОПИЛИ ГРАД БИЗОНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди