изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 21:55 EEST
Алма Матер затваря в знак на протест срещу решение на ВАС за Ботаническата градина в Балчик    
НовиниСофийският университет "Св. Климент Охридски" затваря вратите си на 4 април заради протест, обявил ректорът на Алма Матер проф. Иван Илчев.
Това съобщи БГНЕС, като се позова на източници от Алма матер.

С решение на Академически съвет на Софийски университет от 30 март, от понеделник СУ преустановява дейността си за неопределен срок от време, съобщи на сайта си и инициатива "Студентски глас".
Причината е решение на ВАС Ботаническата градина в Балчик, която е на академичното заведение, да мине на разпореждане на държавата.
Според ректора зад това се крият икономически интереси.
Най-старото висше учебно заведение у нас ще бъде затворено, докато Министерски съвет не върне правата му върху Ботаническата градина.
Миналия май по предложение на министрите Росен Плевнелиев и Вежди Рашидов правителството реши с постановление да предостави на министерство на културата над 183 декара от комплекса Държавен културен институт - Културен център "Двореца", на практика цялата паркова част, а за университета да останат само 11 декара стопански двор и разсадник. Подобно решение на кабинета „Станишев" от 2007 г. беше отменено от Върховния административен съд (ВАС).
Проф. Илчев призовал студентите да се присъединят към протеста на университета.
Представителите на "Студентски глас" в следващите дни ще организират дискусии, за да се запознаят студентите с проблема.
Спорът за собствеността на градината ще бъде и основна тема на предстоящата пресконференция на проф. Илчев на 31 март в Софийския университет.
Градината е предмет на спорове между правителствата и университета дълги години. Скандалът около собствеността й се разгоря по времето на бившия министър на културата Димитър Абрашев, който искаше да я прави Център за култури и религии.
Миналия юли Върховният касационен съд (ВКС) не допусна обжалване на решението, с което Ботаническата градина в Балчик се присъжда на СУ. На 7 октомври 2009 г. Добричкият окръжен съд реши, че Алма матер има право на ползване на поземления имот.
Правата на Софийския университет върху Ботаническата градина бяха многократно потвърдени от ВАС.
 


Сходни връзки

Алма Матер затваря в знак на протест срещу решение на ВАС за Ботаническата градина в Балчик | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди