изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:22 EEST
ОБЩИНА КРУШАРИ ПОДКРЕПЯ САМОТНИТЕ ВЪЗРАСТНИ ХОРА    
НовиниНов проект „Център за социални услуги в семейна среда - 2”  по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” стартира от началото на март община Крушари, стана ясно на проведена вчера пресконференция.

Той ще продължи до 30 април 2012г. Проектът предвижда в продължение на една година 30 самотноживеещи стари хора и лица с увреждания да ползват социалната услуга „Домашен помощник”. Целта на проекта е повишаване качеството на живот и намаляване на риска от институционализация на самотноживеещи и болни възрастни хора и хора с увреждания в община Крушари.
Целевата група са самотноживеещи стари хора и лица с увреждания, чиито ограничения от здравословен характер ги поставят в изолация и невъзможност сами да се грижат за себе си и да организират социалния си живот, бита, личното и домашното пространство. По проекта ще бъдат наети 15 домашни помощници – безработни лица, самонаети, пенсионери, учащи. Всеки от тях ще се грижи за двама потребители на услугата в рамките на работния ден, за което ще получават месечно възнаграждение.
Реалният брой на
Над 260 са самотноживеещите хора в община Крушари. С проекта ще бъдат подпомогнати около една десета от тях. Възможно е да има проблем при осигуряването на по-голям брой домашни помощници.
Чрез проекта се очаква да се постигне социализация и по-активно включване в обществения живот на възрастни хора и хора с увреждания чрез индивидуална помощ и подкрепа, да се подобрят условията на живот чрез индивидуална помощ и подкрепа от домашен помощник, свързана не само с ежедневните потребности, но и с възстановяване и развиване на умения за самостоятелен живот на възрастните хора.
Община Крушари вече успешно е реализирала проект по същата програма, но в първата й фаза.
Необходимостта от такива проекти в общината се обуславя и от тенденцията на драстично намаляване на населението в общината. Населеното място с най-малко жители е село Зимница, където живеят две семейства с общо седем души. С по 10-20 жители са и селата Земенци и Огняново, Пор. Кърджиево. Най-големите села в общината, освен Крушари, са Лозенец и Телериг, където живеят по около 500 души, съобщи зам.-кметът Иван Иванов, който е и ръководител на проекта.
Има намерения у  държавната администрация подобни дейности като лични асистенти, социални асистенти и др. да бъдат делегирана от държавата дейност, коментира Димитрина Желева, координатор на проекта.
 


Сходни връзки

ОБЩИНА КРУШАРИ ПОДКРЕПЯ САМОТНИТЕ ВЪЗРАСТНИ ХОРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди