изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:50 EEST
АЕЦ „ЧЕРНА ВОДА” - „ЯДРЕНА БОМБА”    
НовиниРумънската атомна централа „Черна вода”, която е най-близката до Добрич, е несигурна, твърди „Уикилийкс”

Електроцентралата "Черна вода" построена без необходимите проучвания, твърди в. "Путеря". 
Както НДТ вече неколкократно е елармирал, за Добрич и областта много по-опасна е румънската АЕЦ „Черна вода”, отколкото АЕЦ „Козлодуй”. Анализи сочат, че факторите, обуславящи радиационната обстановка за област Добрич, се различават от средните за Република България. Приоритетен фактор не е АЕЦ "Козлодуй", а АЕЦ "Черна вода" на територията на Република Румъния- т.е. обект извън юрисдикцията на българските власти. АЕЦ "Черна вода" се намира само на 90 км. по въздушна линия от гр.Добрич и всичките природогеографски фактори биха се отразили неблагоприятно при хипотетична ядрена авария- наличие на постоянни северни ветрове, нестабилна сеизмична зона, липса на ограничаваща планинска верига. Реакторите на АЕЦ "Черна вода" са от типа CANDU, а и по-данни на МАГАТЕ, веднъж персоналът е стачкувал ефективно, което е недопустимо по международните норми за такъв тип съоръжения, сочат данни от екологичната картина за областта.
Разкритията на "Уикилийкс", официализирали високата степен на риск при румънската атомна електроцентрала "Черна вода", и непосредствената близост на АЕЦ-а до България (37 км) накараха БЛИЦ да погледне малко назад. Още преди 2 седмици румънският вестник "Путеря" излезе със стряскащ материал, който не намери достатъчно публичност у нас.
Под заглавие "Ядрена бомба в "Черна вода", централата – построена без проучвания и спешен център" вестникът писа, че румънската АЕЦ е била построена и е функционирала 6 години без актуализирано проучване за оценка на опасността от пожар и земетресение.
Изданието припомня доклад на Генералния секретариат на Съвета на Европа, изготвен през 2001 г. Съдебни източници посочили пред вестника, че тези проучвания трябвало да бъдат направени преди пускането в експлоатация на първи реактор на централата през 1996 г., за да може евентуални различия между тях и проучванията на проектанта да бъдат намалени.
АЕЦ „Черна вода“ работи с канадски реактори КАНДУ, които не са били подложени на подробен анализ в ЕС. Европейските експерти препоръчали още да бъде създаден спешен център в „Черна вода“, отделен от главния контролен център, но през 2002 г., една година след изготвянето на доклада на Съвета на Европа, ръководството на централата не било дало ход на нито една от препоръките, пише румънското издание.
Вестникът цитира уверенията на румънската компания за ядрена енергия „Нуклеарелектрика“, че АЕЦ „Черна вода“ е проектирана да устои на земетресение от над осма степен по Рихтер, пише още БЛИЦ.

 

 


 

 


Сходни връзки

АЕЦ „ЧЕРНА ВОДА” - „ЯДРЕНА БОМБА” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди