изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:12 EEST
ЛРС “ХАН ТЕЛЕРИГ 2010”: С ГРИЖА КЪМ ДИВЕЧА КЪМ ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ    
Лов и риболов150 фазана разсели Ловно-рибарското сдружение “Хан Телериг 2010”, съобщи председателят му Георги Минев.

Птиците бяха докарани от Плевен. Те бяха разпределени на трите ловни дружинки в добруджанското сдружение – “Зимница-Бакалово” с председател Костадин Симеонов, “Огняново-Габер” – начело с Даниел Опълченов и “Телериг” с ръководител Митко Матеев. 106 души са членовете му.
Всяка една от дружинките получи по 45 женски и по 5 мъжки едногодишни фазана. Птиците са готови да снасят, а очакванията на ловците са фазаните да снесат близо 300 яйца.
Самото сдружение е регистрирано през 2000 година. Тогава не членува в националната ловна организация. 9 години по-късно то се влива в сдружението в Крушари, но м.г. отново става самостоятелно. Всяка една от дружинките разполага с уютни ловни домове, като в момента авджиите в Телериг довършват своя.
“През предстоящия ловен сезон ще имаме право да отстреляме 14 диви прасета – 2 повече от м.г. Това се дължи на доброто подхранване и работата ни с дивеча”, заяви Минев. Той отчете, че през последния ловен сезон повалили 11 прасета, 45 фазана, близо 400 пъдпъдъка и гургулици, 14 чакала и 8 лисици.
От сдружението се похвалиха, че добрите резултати се дължат и на подхранването на дивеча през зимния период. Всяка дружинка е имала изградени по 5 хранилки с халища и солища. За животните са били осигурени 7 тона фураж, 750 кг сол и 350 л масло.   
Най-възрастният ловец в ЛРС “Хан Телериг 2010” е 73-годишният Божан Георгиев, който е председател на Контролния съвет в организацията. Той споделя, че ловува от 32 години. Повалил е 4 глигана и множество елени и сърни.
“Динамичните и съвременни промени в законодателството не водят до добри резултати в дисциплината и грижата за животните. Преди години редът и порядките бяха други – грижата за дивеча в живота на ловеца бе водеща роля. Подборът на ловците бе по-строг, а сега всеки може да вземе пушка и съвременно оръжие стига да има пари”, заяви за НДТ Божан Георгиев. Той е категоричен, че модерните оръжия са в ущърб на бракониерите
Най-младият ловец в сдружението е Христо Костов, който 25-годишен. В Огняново могат да се похвалят, че имат ловна фамилия, която винаги с нетърпение очаква да започне сезона, за да нарами пушки и да тръгне по следите на дивеча. Това са братята Мариян и Данаил, които заедно със своя баща Петко Опълченов не пропускат ловните мероприятия.
 


Сходни връзки

ЛРС “ХАН ТЕЛЕРИГ 2010”: С ГРИЖА КЪМ ДИВЕЧА КЪМ ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди