изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:42 EEST
Софийският си запази Ботаническата градина    
Образование Планираният за понеделник протест на Алма матер бе отменен вчера. Университетът си върна правото да управлява Ботаническата градина след личната намеса на премиера Бойко Борисов. Тя доведе до спешна среща на ректора на СУ проф. Иван Илчев с министрите на културата и образованието Вежди Рашидов и Сергей Игнатов. На нея бе решено екип от юристи на културното ведомство да изготви нов договор за управлението на градината, който ще запази досегашното положение.

 Алма матер ще се грижи за парковата част, а министерството на културата - за сградите. Ще има и специална клауза, която да предотврати навлизането на инвеститори "с багери" в Ботаническата градина, както се изрази проф. Илчев.
До решението се стигна, след като Алма матер заплаши с протест заради съдебно решение, което отне правото му да стопанисва градината. Малко след като бе оповестена заплахата, ректорът е имал разговори с премиера Бойко Борисов и шефа на парламента Цецка Цачева. Те поели ангажимент да осигурят решение, което да задоволи всички страни и до стачка да не се стига. Вчера академичният съвет на университета проведе ново заседание, на което реши в понеделник чисто символично да затвори парадния си вход, но да провежда занятия. Професорите предупредиха, че така ще бъде до заседанието на Министерски съвет в сряда, когато би трябвало да се приеме новото решение.
Проф. Илчев съобщи, че университетът миналата година е спечелил от градината 850 000 лв., но горе-долу толкова били и разходите. Той уточни, че с парите се поддържат другите две ботанически градини на Алма матер. Ректорът опроверга министър Рашидов, че университетът не е провеждал практики в градината последните 5 г. "Мога да покажа и учебните планове, и командировъчните до Балчик. Според мен министър Рашидов е подведен от хората, които му изготвят документацията", каза проф. Илчев.
Стела Стоянова

http://paper.standartnews.com/

 


Сходни връзки

Софийският си запази Ботаническата градина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди