изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:42 EEST
Загиналите в Батак и Ново село стават светци    
Общество

Патриарх Максим за първи път, откакто оглавява Българската православна църква от 1971 г., ще канонизира за светци убитите българи през 1876 г. в храма в Батак и в Новоселския манастир "Света Троица" в Априлци. Канонизацията ще бъде извършена от 9.30 ч. в катедралния храм "Свети Александър Невски" от патриарха в съслужение с митрополитите на БПЦ, съобщиха от Светия синод, цитирани от БТА.



В храма ще бъде отслужена литургия, по време на която ще бъде обявено вписването на имената на новите светци в българския църковен календар. На службата патриархът ще свали бяло платно, с което ще са обвити иконите на новите светци. Иконата на мъчениците от Новоселския манастир в Априлци е изографисана от художника Владимир Аврамов, а тази на мъчениците от Батак е дело на Мирослав Асенов.

След литургията ще бъде отслужен първият молебен за новите светци - вече като към небесни застъпници на вярващите. Канонизацията ще завърши с литийно шествие около храма "Свети Александър Невски".

Светият Синод взе официално решение за канонизацията на 16 март тази година. Историята е запазила само някои от имената на Баташките мъченици - това са зверски убитите местни свещеници Петър и Нейчо, великомъченикът Трендафил Тошев, запазени са имената и на някои от избитите в Батак - Иван, Илия и други. Сред известните имена на Новоселските мъченици са тези на двамата свещеници - Никола Барбулов и Георги Дългодрейски, както на седем монахини и на една мирянка.

С панихида в катедралния храм „Св. Александър Невски” в събота беше поставено началото на църковния ритуал по канонизацията на избитите българи от Батак и Ново село по време на Турското робство. Църквата за последно почете мъчениците като обикновени хора, преди да ги удостои с ореола на светостта, предаде "Фокус". http://dnes.dir.bg

Литургия за канонизацията на християнските мъченици от Батак и Ново село се отслужва в храм "Св. Александър Невски"

03 април 2011 | 09:31 | Агенция "Фокус"
София. В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” започна литургията за канонизация за светии на мъченически загиналите християни от Батак и Новоселския девически манастир „Св. Троица” в гр. Априлци, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Литургията се води лично от Негово Светейшество Българския патриарх Максим в съслужение с епархийските митрополити и епископите на Българската православна църква.
Интересът към това историческо църковно събитие е голям. Храмът е изпълнен с висши духовници, официални лица и много граждани. На церемонията присъстват председателят на парламента Цецка Цачева, вицепрезидентът Ангел Марин, кметът на София Йорданка Фандъкова, лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Отцепено е движението около храм "Свети Александър Невски". В района има засилено полицейско присъствие, за да се гарантира редът. Камбаните на църквата биха празнично преди началото на службата.
Богослуженията за канонизацията започнаха снощи, когато в храм „Св. Александър Невски” беше отслужена панихида за мъчениците. От днес те ще се почитат като светци и за тях ще се отслужват молебени.
Екатерина ПАНОВА
ОБНОВЕНА В 9.42
 


Сходни връзки

Загиналите в Батак и Ново село стават светци | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди