изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:20 EET
Кунева тихо водела кампания за президент    
Общество Почти сигурно е, че следващият президент ще бъде от ГЕРБ. Това каза на пресконференция социологът Юлий Павлов от Център за анализи и маркетинг, който представи резултати от изследване на обществените нагласи в периода 19 - 25 март.
Според Павлов всички политически сили са длъжници на избирателите, защото половин година преди изборите, още няма ясни кандидатури. Във всички нормални държави кандидат-президентските двойки са ясни поне година преди изборите, подчерта социологът, цитиран от "Фокус".

Липсата на ясни кандидати е нечестна игра не само към социолозите, а най-вече към избирателите, които няма да имат време да се ориентират. Единствената официално обявена кандидатура е на лидера на „Атака” Волен Сидеров, който обаче не прави нищо, коментира Павлов.

В същото време има един неофициален кандидат-президент, който вече прави кампания, появява се често в медиите, провежда срещи в страната, каза социологът. Това е бившият еврокомисар Меглена Кунева и тя тихо води кампания за президентските избори, смята Павлов.

Според Юлий Павлов причина за необявяването на кандидатури е страхът от атаките с компромати и даде пример с изнесените факти срещу Цветан Цветанов. "Но който се страхува от мечки, не ходи в гората. Няма как кандидат да се появи в последната минута и да спечели изборите", заяви социологът. Той призова партиите да не подценяват кампанията и час по-скоро да обявят своите кандидати за президентска двойка.

Според данните на изследването на Центъра за анализи и маркетинг, кандидат на ГЕРБ ще излезе на първо място на първи тур на президентските избори. За второ място има известни колебания, които зависят от това кой ще е кандидатът на БСП и каква ще е политическата подкрепа към Меглена Кунева. Ако БСП реши да играе за Меглена Кунева, тогава пък десните избиратели, които са заявили, че биха гласували за нея, ще оттеглят доверието си и ще изберат друг кандидат. По данни от изследването Кунева събира подкрепа от електората на повечето политически сили, включително и от избирателите на ГЕРБ. Причина за това, според Юлий Павлов, е липсата на предизборна кампания и ясни имена на кандидати.

Ако изборите за президент бяха днес, ГЕРБ би получил 25,1 %, БСП – 14,1 %, „Атака” – 2,6 %, ДПС – 2,1 %. Това сочат резултатите от проучването на Центъра за анализи и маркетинг. Проучването е проведено в периода 19 – 25 март сред 1024 пълнолетни граждани. За СДС биха гласували 1,7 %, за ДСБ – 1,2 %, няма да гласуват – 17,7 %.

20,4 % биха гласували за Росен Плевнелиев, ако се кандидатира за президент. 13,2% биха гласували за Ивайло Калфин. За Меглена Кунева биха гласували 12,7 %, за Надежда Нейнски – 4,2 %, за Волен Сидеров – 4 %, стана ясно още от данните от проучването.

Петимата водещи политици в България са Бойко Борисов - с 22,7 на сто от гласовете на анкетираните, Георги Първанов - 12 на сто, Цветан Цветанов - 10,1 на сто, лидерът на БСП Сергей Станишев - 7,5 на сто, Кристалина Георгиева - 5,9 на сто, допълва БТА.

Най-високо е недоверието към лидера на ДПС Ахмед Доган - 98,4 на сто, на РЗС Яне Янев - 83,7 на сто и на ДСБ и "Атака" - Иван Костов и Волен Сидеров - по 76,9 на сто, сочи изследването.


--------------------------------------------------------------------------------
ГЕРБ ще избира между две кандидатури за президент на страната, при това и двете подходящи. Това заяви днес председателят на предизборния щаб на управляващата партия и вицепремиер Цветан Цветанов в предаването на ТV7 "Насреща Люба Кулезич". Имената на кандидатите обаче вероятно ще бъдат обявени през лятото, уточни Цветанов.

dir.bg

"Сега": Президентският вот и договорките

Проф. Георги Карасимеонов: На изборите през есента сблъсъкът между БСП и ГЕРБ ще бъде водещ

„Галъп”: ГЕРБ взима 24,4 % на избори, БСП - 17,8 %

УСПЕШНА ДЪРЖАВА С АПАТИЯ НЕ СЕ ПРАВИ

Рейтингът на Борисов надолу, но повечето хора още го харесват

ОТ СТРАХЛИВИ ПОЛИТИЦИ И МЪРМОРЕЩИ ГРАЖДАНИ НЕ СТАВА ДЪРЖАВА

"Медиана": Първанов изпреварва Борисов по рейтинг

От декември 2010 г. досега електоралната подкрепа към ГЕРБ е намаляла с 4,3 процента

Социологът Живко Георгиев: Президентските избори ще са решаващи за ГЕРБ и за БСП

 


Сходни връзки

Кунева тихо водела кампания за президент | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди