изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:41 EEST
ЕП ще обсъжда затварянето на АЕЦ Козлодуй    
Европейски съюз

Темата за затворените реактори в АЕЦ "Козлодуй" е част част от дневния ред на Европейския парламент, който ще заседава в Страсбург през тази седмица. Това се посочва в програмата за сесията, публикувана от пресслужбата на ЕП. Днес ЕП ще гласува доклад, който критикува някои части от програмите за затваряне на ядрени реактори в България, Литва и Словакия. Критиките са основно за разходите, закъсненията и евентуалното финансиране на други енергийни проекти извън самото извеждане от експлоатация.



Проекторезолюцията разглежда ефикасността на европейското финансиране на програмите за извеждане от експлоатация на съоръжения в атомните електроцентрали "Игналина" в Литва, "Козлодуй" в България и "Бохунице" в Словакия. В проекта на решението депутатите приветстват постигнатия напредък, но предлагат Европейската комисия да усили надзора и координацията по отношение на трите програми.

Европейската сметна палата ще изготви доклад по трите програми, който ще бъде публикуван през есента. В проекторешението се отбелязва, че има значителни различия по отношение на разпределените суми между трите държави. За АЕЦ "Игналина", където са спрени два реактора, са предвидени 1,367 млрд. евро, за АЕЦ "Бохунице", където също затварят два блока, сумата е 613 милиона евро, а за "Козлодуй", където бяха спрени четири реактора, са предвидени 867,78 милиона евро.

До момента за АЕЦ "Козлодуй" от цялата сума са поети задължения за 567,78 милиона евро (65,42 процента) и са отпуснати 363,149 милиона евро (41,84 на сто), най-вече поради различните срокове за затварянето на реакторите. В проекта са приветствани доброто техническо и финансово изпълнение на програма за АЕЦ "Козлодуй" и преразглеждането на стратегията за извеждане от експлоатация на блокове от 1 до 4.

Стратегията бе променена, като вместо първоначалните планове за отсрочено извеждане от експлоатация се премина към стратегия за незабавно извеждане, се отбелязва в документа. Депутатите изразяват загриженост, че енергийните проекти имат "доста висок дял" при разпределянето на отпуснатите средства, като призовават ЕК да наблюдава изпълнението на останалите проекти и да докладва за резултатите.

Те очакват в оставащия период от програмата за българската АЕЦ да бъде увеличен делът на проектите, свързани с извеждането от експлоатация на реакторите и с ядрените отпадъци. В предложения текст се отбелязва необходимостта от широка административна координация между Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" и АЕЦ, които сега отговарят съответно за блокове 1-2 и 3-4.

ЕП планира да прикани България да приложи в най-кратки срокове необходимите мерки за подобрение по отношение на това разделено управление и/или да постави затворените блокове под общо управление. Дебатите по тази тема са насрочени за днес, а гласуването на текстовете се предвижда за утре.

Приемането на резолюцията няма законодателна стойност.БТА

http://news.expert.bg

 


Сходни връзки

ЕП ще обсъжда затварянето на АЕЦ Козлодуй | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди