изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:25 EET
Шефът на НЕК подписва с руснаци без разрешение    
Новини

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков светкавично уволни шефа на държавната Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов, когато разбра, че неговият подчинен е подписал с руската "Атомстройекспорт" договор, който не е имал право да подписва. Министър Трайков съобщи това, малко след като НЕК обяви, че е подписан  нов договор за удължаване на срока за работата по проекта АЕЦ "Белене".



Преговорите с руската страна приключиха днес и бе подписан меморандум, с който се дава възможност за три месеца руската и българската страна да уточнят параметрите за безопасността на централата.

Второ споразумение обаче, подписано от Красимир Първанов без да има право на това, задължава България до два месеца да подпише договор с обвързващи клаузи.

За това Първанов не е имал мандат от правителството и от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.Съгласно подписания от Красимир Първанов документ, на 1 юли 2011 г. България се задължава да парафира окончателен договор за изграждане на АЕЦ "Белене".

Първанов е уволнен, а премиерът Борисов е информиран за случилото се.

ДАНС ще се заеме със случая защото Първанов е превишил правомощията си и е подписал нещо, което изрично му е било забранено, каза Трайков.

"Това показва, че очевидно в България руският натиск е по-силен от способността на някои хора, призвани да защитават националния интерес, да му се противопоставят", заяви Трайков.

Главната цел на държавната компания "Росатом", която е собственик на АСЕ, беше България да подпише поредно допълнение към договора за АЕЦ "Белене", което да направи проекта необратим.

Още през февруари манипулативно бе организирано уж "изтичане" на вътрешна кореспонденция в "Росатом", която съдържаше предложения за отказ от проекта АЕЦ "Белене" и завеждане на съдебен иск срещу българската НЕК.

Подписаното от Първанов днес "Допълнение 12" към договора е за изпълнение на дейности в периода 2011-2014 г.

Преди НЕК да съобщи за подписаните документи, министър Трайков коментира, че преговорите за АЕЦ "Белене" са в юридически вакуум, защото действието на последното удължаване на споразумението с руската страна изтече на 31 март.

Сигурен съм, че преговорният екип ще се справи с мандата, даден му от министър-председателя и ще договори тримесечен мораториум при изгодни за страната ни условия, допълни Трайков.

В тези три месеца ние ще искаме нашата страна да не се натоварва с допълнителни ангажименти, преди да е постигнато споразумение за цената на централата, посочи той.

В 17 ч. НЕК обяви, че е подписан нов договор за удължаване на срока за работата по проекта АЕЦ "Белене". Между НЕК и "Атомстройекспорт" (АСЕ), които са страни по проекта, днес са подписани меморандум за разбирателство за изграждането на проекта и "Допълнение 12" към договора за АЕЦ "Белене", с което се отлагат за три месеца всички дейности по строителството, съобщиха от НЕК.

Отлага се и производството на оборудване, което още не е започнало. Основният акцент на работата през следващите три месеца щяло да бъде разглеждане на документация от водещи европейски ядрени специалисти по сеизмология и радиационна безопасност, за да бъдат уточнени допълнителни условия за безопасността на централата.

Подписаните днес Меморандум за разбирателство и "Допълнение 12" предвиждат до 30 юни 2011 г. двете компании да положат всички усилия за извършване на подробен анализ на въпросите, свързани с ядрената и радиационната безопасност, съобщиха от НЕК.

НЕК и АСЕ ще направят преглед на външните въздействия върху стабилността и експлоатационната безопасност на блоковете в АЕЦ "Белене".

В случай че международни, европейски или български органи по атомна енергетика представят нови изисквания, свързани с безопасността, двете страни ще положат всички усилия, за да може проектът да отговаря на подобни изисквания, посочват от НЕК.

Чрез подписаните документи страните удължават действието на споразумението между НЕК и АСЕ до 30 юни 2011 г. Двата документа влизат в сила от 31 март 2011 г., съобщиха от НЕК.

http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Шефът на НЕК подписва с руснаци без разрешение | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди