изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:31 EEST
Сблъсък след драмата в Сливен    
Общество

Кризата с банковия обир в Сливен не приключи на 26 март, когато похитителят Стефан Стефанов се предаде на полицията. Още не е внесен обвинителният акт в съда, а безпрецедентният за страната случай предизвика обществен сблъсък. Засега само на мнения. И в Кортен, и в Сливен инициативни комитети събират подписи за “справедлива присъда”. Разликата е, че в родното село на похитителя Стефан са “против доживотен затвор за доброто момче, останало сирак, което на никого нищо лошо не е правило досега”.



А в Сливен настояват за “най-строго наказание за престъпника, който без никаква причина жестоко простреля охранителя Станчо Станчев и с пистолет в ръка държа в плен шест беззащитни жени...”

Събират пари за адвокат на похитителя

“В магазините в Кортен сме разкрили дарителски касички, в които събираме средства за адвокат на Стефко. Подписката ни вече се разпространява в цялата страна. Все още нямаме обобщени данни.” Това каза вчера Боянка Гидикова, председател на инициативния комитет в Кортен.

Подписката тръгна буквално в първите часове след развръзката със заложниците в Сливен, когато Стефан Стефанов реши да не слага край на живота си и се предаде.

“Не оправдаваме Стефан за това, което направи. Но той наистина е добър човек, имал е много труден живот. За последните години е изгубил най-близките си хора. Досега никога нищо лошо не е направил никому”, казва студентката Истилияна Босилкова, която първа тръгна да събира подписи в центъра на Кортен. За три часа само на нейните тетрадки са се подписали над 200 местни хора. И всички били единодушни, че “това момче не е закоравял престъпник и рецидивист, много от които се разхождат на свобода и закон не ги лови”.

За Стефан като че ли вече се знае всичко - за осиновяването му, че е ремонтирал сам празната къща с нова дограма, вземайки неголям кредит. Колегите му разказаха за безукорната му работа като охранител, а приятелите му - че не е имал любовница и че шестото поред късане на шофьорския изпит го е подтикнало към фаталното решение да нахлуе в банката с насочен пистолет. Съседи дори споделиха за самотния лай на домашното му куче, останало единствен обитател на запечатания му от полицията дом.

В интернет събира съмишленици и втора подписка от името на “Младежите на Република България”. В нея случилото не се определя като изненада, а като резултат от “икономическото положение в страната и социалното бедствие на българите”.

Във Фейсбук са открити две страници в подкрепа на похитителя. Едната е под името “В подкрепа на Стефко”, а другата - “Против доживотен затвор за Стефан Стефанов”. От вчера там видно място заема изявлението на американския посланик Джеймс Уорлик, че в България имало две правосъдни системи - за богатите хора с власт и за обикновените българи.

В някои от коментарите е изчислено, че след като нямало извършено убийство и парите от банката не били взети, процесът срещу Стефан ще приключи с условна присъда и например 100 хиляди лева обезщетение.

В града се говори, че по предстоящото дело ще бъде ангажиран адвокат Марин Марковски. Столичният защитник обаче отрече това пред “Труд” вчера.

“Досега с мен не са били водени такива разговори. В никакъв случай не желая да се натрапвам, всеки има свещеното право сам да избере на кого да повери защитата си”, обясни адвокат Марковски. Той не пожела да коментира случая. Сподели само, че е бил смутен от факта, че служебният защитник на Стефан не е обжалвал наложения постоянен арест пред апелативната инстанция.

Както стана ясно, самият похитител не е искал мярката му да се обжалва. Предпочел е в момента да остане в ареста.

Близки: Станчо също е добър човек!

Само хора, които не са преживели драма като тази на Станчо и на банковите служителки, могат да искат условна присъда за престъпника” - заяви вчера една от жените, която събира подписи в подкрепа на тежко ранения охранител Станчо Станчев под вековния бряст в центъра на Сливен.

“Преди години престъпник уби баба ми в дома й, за да й открадне телевизора. Всеки си мисли, че него няма да го сполети подобен ужас. Но не е така. И до ден днешен мира не ми дава един въпрос: Убиецът бил гладен и нямал работа, но защо уби човек?! Защо банковият терорист стреля, за да убива?!”, допълва жената от Сливен.

Подписката “за тежко и справедливо наказание за похитителя на Станчо и шестте заложнички” започна преди два дни. До момента са се подписали 600 души.

На хората в Глушник, родното село на родителите на Станчо, им писнало от приказките за “добрия Стефан”. “Центърът на вниманието се измества. Става въпрос за тежко престъпление! А не за това кой е добър и кой лош. Станчо също е добър и чудесен човек. С какво му е виновен на Стефан?”, коментира и кметът на Глушник Дженко Стоянов. От вчера върху огромния плакат с текста на искането за строго и справедливо наказание за Стефан е добавен надпис на ръка с дебели червени букви: “Това е подписка в подкрепа на Станчо!” Уточнението се наложило, тъй като хората смятали, че и тази подписка е в подкрепа на Стефан.

“Стефан е стрелял без думи срещу Станчо. Това добър човек ли е? Това е криминален тип от висш порядък”, заяви адвокат Иван Благоев. Юристът е собственик на частна болница, в която години наред е работил Станев. “Имам много въпроси. Например: “Ако Стефан не е искал да убива, защо не е стрелял във въздуха?”, допълни Благоев. Юристът призна, че е бил помолен да участва в написването на обръщението към гражданите в подкрепа на простреляния гард. Съпричастните към драмата на Станчо искали да внесат равновесие в общественото мнение и да покажат, че има и друга гледна точка. Посланията в Кортен за справедлив съдебен процес всъщност били натиск върху съда за... несправедлив процес.

“Тези, които започнаха подписката в Кортен, най-напред трябваше да разговарят с майката на Станчо”, заяви Благоев.

Родителите на ранения гард живеят в ужас вече 14-и ден. Далеч от паралелния свят на площадното правосъдие. Затворили са се в дома си и чакат вести от Военномедицинската академия, където още лежи синът им.

“Знаете ли какви мъки изпитва детето ми? Знаете ли, че синът ми никога не е боледувал? А сега е безпомощен. Знаете ли какво е да видиш рожбата ти, овързана в тръби и апаратура, без да може да ти каже дума? Това само една майка може да го разбере!”, плаче майката Пенка. “Моля се за две неща. Моят син да се възстанови. И за справедлива присъда, без никакво оправдание за убиеца му”, допълва жената. С плаха надежда споделя, че вестите от болницата са добри. Станчо вече дишал сам, без помощта на апарати. И майката изважда от портомонето си снимката на своя син и я гледа с просълзени очи.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Сблъсък след драмата в Сливен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди