изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:43 EET
ДЕРАТ ОЩЕ КОЖИ: 50 лева такса за жалба срещу КАТ    
Ред и сигурност Нова съдебна такса от 50 лева ще плащат всички, които решат да жалят акт на КАТ или друг държавен орган. Това е едно от предложенията на магистратите от страната, което ще бъде обсъдено от работна група между Министерството на правосъдието и Висшия съдебен съвет.

Идеята на съдиите е да се въведе еднократно заплащане на такса при обжалване на наказателни постановления. Размерът й ще бъде между 20 и 50 лева.

Най-големият брой актове в момента се издават от КАТ и НАП. По сега действащото законодателство всеки може да се обжалва постановлението напълно безплатно. По този начин се избягва плащането на акта веднага и се

натоварва съдебната система

С нововъведената такса обаче тази практика ще бъде прекратена, тъй като джигитите ще жалят само когато са сигурни, че актът им наистина противоречи на закона. Ако постановлението падне в съда пък платената такса от жалбоподателя ще му бъде възстановена от КАТ.

„С тази промяна се цели услугата да отговаря на стойността си. В момента за тези дела се плаща от държавния бюджет, т.е. всеки един данъкоплатец дава пари за нещо, което се ползва от по-малък кръг от хора”, обясни за „Монитор” шефът на бюджетната комисия на ВСС Иван Колев. Друга сериозна промяна е искането на магистратите да се повиши почти десетократно стойността на таксите за завеждане на наказателно дело от частен характер. Най-често това са дела за клевета и обида. В момента подаването на такава жалба струва 12 лева. Предложението на магистратите е

таксата да се вдигне до 50-100 лева

„Подобно увеличение ще има възпиращ ефект срещу неоснователни жалби. По сега действащия закон всеки, срещу когото има заведена тъжба по дело за клевета или обида, се превръща в подсъдим и независимо дали е виновен или не, търпи неприятните последици от това”, обясни още Иван Колев. Статистиката показва, че много лични и междусъседски драми се решават чрез завеждане на по няколко иска в съда и това също натоварва Темида.

Почти всички съдилища са поискали увеличение на таксите за издаване на останалите видове документи. Всички предложения вече са изпратени до правосъдното министерство, което се очаква до средата на следващата седмица да ги представи на работната група. Обобщеният вариант за промени трябва да бъде приет от Министерството на правосъдието, а след това предложен пред Министерския съвет, който да издаде постановление за промени в тарифа номер 1 към Наредбата за държавните такси. Най-вероятно промените ще влязат в сила в началото на лятото.
.
Пререгистрацията на фирма платена
В предложенията си до ВСС част от съдилищата са поискали пререгистрацията на фирмите да стане платена. В момента за прехвърлянето на данните от съдилищата към Търговския регистър съдебната власт плаща по 15 лева на дело в полза на "Информационно обслужване".
В Съвета са получени предложения и за увеличаване на таксата за издаване на удостоверения за съдимост. Цената на тази услуга в  момента е 5 лева. Някои от институциите в съдебната власт са поискали записването на разграничения в процедурата в зависимост от целта, за която се иска удостоверението. Тяхното предложение е да няма вдигане на цената, ако документът се иска за кандидатстване за работа, и увеличение между 2 и 4 пъти, ако се иска с друга цел.
 


Сходни връзки

ДЕРАТ ОЩЕ КОЖИ: 50 лева такса за жалба срещу КАТ | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДЕРАТ ОЩЕ КОЖИ: 50 лева такса за жалба срещу КАТ
Автор: Anonymous да 2011-04-07 @ 16:53 EEST
Управляващите се чудят как да одерат кожата на хората които и без това изнемогват . Измислят всякакви нови такси , данаци и т. н....
ДЕРАТ ОЩЕ КОЖИ: 50 лева такса за жалба срещу КАТ
Автор: Anonymous да 2011-04-08 @ 11:27 EEST
Да се въведе такса за дишането на кислорода от въздуха!
ДЕРАТ ОЩЕ КОЖИ: 50 лева такса за жалба срещу КАТ
Автор: Anonymous да 2011-04-08 @ 11:36 EEST
Катаджиите днес проверяват за застраховка" гражданска отговорност". Предлагам на редакцията да изпрати с тях и журналист и да проверят личните автомобили на работещите в полицията. Да видим колко от тях имат такава застраховка- сугурно  единици или никой!
ДЕРАТ ОЩЕ КОЖИ: 50 лева такса за жалба срещу КАТ
Автор: Anonymous да 2011-04-08 @ 15:08 EEST
Министър Цветанов ,трябва да издаде такава  заповед за всички служители в МВР ! Много малко са полицаите ,които карат личните си автомобили с платени такси и т.н ,а да не говорим и за служебните автомобили на РУП,ГПУ  -масово се кара без винетки и гражданска !!!!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди