изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 14:52 EEST
МЕЖДУНАРОДНИЯТ ИНСТИТУТ ПО МЕНИДЖМЪНТ И ВУМК РЕАЛИЗИРАТ МАЩАБНО ПРОУЧВАНЕ    
ОбществоМеждународният институт по мениджмънт и Висше училище Международен колеж реализират мащабно анкетно проучване за трудностите, които срещат имигрантите при достъпа до професионално обучение и трудовия пазар, възможностите за преквалификация, повишаване на квалификацията и интеграция в страната, в която пребивават.


Екип на проекта разпространява въпросници и провежда интервюта с граждани на страни извън Европейския съюз, които са избрали да живеят и работят в България, за да оцени какви са реалните нужди и възможности за признаване на тяхната професионална квалификация и трудов опит у нас. Подобни проучвания се провеждат паралелно в Румъния и Турция, като резултатите ще бъдат представени по време на международния семинар в Браганца, Португалия, от 28 до 30 април, съобщиха от ВУМК. Проучването е основна дейност в рамките на проект "Валидиране на професионални умения и компетенции на имигранти в областта на туризма и услугите като гаранция за интеграция в Европейския Съюз" (VALEU), който се реализира в периода 2010-2012 година с финансовата подкрепа на програма "Леонардо да Винчи: Трансфер на иновации". Проектът е съвместна инициатива на седем утвърдени образователни институции и университети от България, Дания, Португалия, Турция и Румъния.
Според европейската терминология валидирането се определя като процес на идентификация, оценка и признаване на широк спектър от умения и компетенции, които човек е развил през живота си в рамките на различни условия чрез образование, работа и в свободното време.
Признаването на трудовия опит и неформалното обучение е много интересна тема, която стои на дневен ред в рамките на целия Европейски съюз, подчертават от Международния колеж. Според проучвания на ЕВРОСТАТ най-голям брой имигранти (граждани на трети страни) работят в сферата на услугите, което е акцент и на проектa VALEU. Въпросът с признаването на професионалното образование и трудовия опит, придобити извън Европейския съюз, се решава индивидуално според законодателството на всяка страна-членка. Процесът предполага самите имигранти да могат да заемат по-добри работни места и да подобрят социалното си положение, което е в интерес на цялото общество и предпоставка за пълноценна интеграция.
 


Сходни връзки

МЕЖДУНАРОДНИЯТ ИНСТИТУТ ПО МЕНИДЖМЪНТ И ВУМК РЕАЛИЗИРАТ МАЩАБНО ПРОУЧВАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.37 секунди