изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:53 EET
Добра оценка за работата на Окръжен съд – Добрич, дават добричлии    
Ред и сигурност       46% от участниците в анкета на Окръжен съд – гр. Добрич, намират, че отношението на служителите е на високо ниво, докато 5% са отговорили, че е лошо. За останалите то е на средно ниво. Това показва проучване на мнението на гражданите за работата на Окръжен съд – гр. Добрич. То бе осъществено в периода 1 февруари – 31 март 2011 г.

                 Анкетата бе изработена от фокус-група на съдии и служители в институцията и консултирана с представители на неправителствени организации. Съдът раздаде на целеви групи 130 броя анкетни карти и получи от тях 84 отговора. Анкетата бе публикувана на интернет страницата на съда, където са получени 3 отговора. Толкова са и поставените в кутия пред Информационния център попълнени бланки.

            Преобладаващата част от отговорите са дадени от хора с увреждания – една от целевите групи на Окръжен съд – Добрич, който отчита, че те имат различни потребности и се нуждаят от специфично обслужване. Това обяснява и част от получените отговори.

             88% от анкетираните 90 души са ползвали услугите на съда. 57% от тях търсят съдействието на служителите, за да се ориентират към коя служба на ДОС да се обърнат. Най-малък е дела на отговорилите – „Трудно се ориентирам - 15%.

            39% посочват, че винаги са получавали необходимата им информация от Информационния център и регистратура, а 58% понякога търсят помощта на служителя там. Само 3% твърдят, че не са получили помощ.

            40% са напълно удовлетворени от цялостната организация на работата на Окръжен съд – Добрич. 30% посочват, че се е налагало да бъдат насочвани към друг служител и толкова смятат, че организацията трябва да се усъвършенства.

            35% са на мнение, че делата се отлагат прекалено често, а според 25% това се прави колкото е необходимо. Преценка в това отношение нямат 40% от анкетираните.

            Като основни причини за отлагането на делата анкетираните са посочили свидетелите – 27% и адвокатите – 21%. По 11% виждат проблема във другата страна по делото и във вещите лица. Само 7% смятат, че той е във съда, а 2% - в служителите на съда. Извън тези причини търсят вината за отлагане на делата 21% от отговорилите.

            Медиите са най-добрия канал за информация от Окръжен съд – Добрич, за местната общност – 42% от анкетираните ползват тях за източник.

            Гражданите на Добрич проявяват интерес към информация за прилаганите закони – 53% от анкетираните, а на второ място за процесуалните правила, които прилага съдът. Причина за тези отговори вероятно са динамичната законова уредба и специалният ред, по който могат да се гледат някои дела. Само 22% от отговорилите търсят информация за разглежданите дело. Правим извод, че Окръжен съд – Добрич, предоставя достатъчно такава.

            Резултатите от анкетата бяха анализирани от консултативна група от представители на съда и неправителствени структури. Нейните изводи са, че такова проучване трябва да се прави периодично, като се намери по-добър баланс на целевите групи и се формулират по-точни отговори на анкетата. Съществува възможност редът за предоставяне на услуги в Окръжен съд – Добрич, да стане по-удобен за гражданите. Необходимо е те да бъдат стимулирани да търсят услугите на Информационния център. Тези услуги да бъдат популяризирани и да се направи анализ, дали е възможно да се изнесат още такива. Необходимо е съдът да популяризира възможностите на местната общност да ползва интернет страницата на Окръжен съд – Добрич, за предоставяне на информация за работата на съда и за съдебната система.

            Това проучване няма социологически характер. То е направено във връзка с дейността на Окръжен съд – Добрич, по План 2 за подобряване на работата на съда на Програмата за развитие на съдебната система.

 

08.04.2011 г.                                                 Пресслужба Добрички окръжен съд     



 


Сходни връзки

Добра оценка за работата на Окръжен съд – Добрич, дават добричлии | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди