изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:42 EEST
САЩ: Полицейското насилие в България е проблем    
По света

В България има правозащитни проблеми при употреба на сила и лошо отношение от полицията над задържани лица и представители на малцинства, както и тежки условия в местата за лишаване от свобода. Това са част от констатациите за България в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света, съобщи БТА.



При злоупотребата със сила от страна на полицията се отбелязват оплаквания на правозащитни организации, че не се извършват подходящи медицински изследвания при разследванията на подобни злоупотреби и че властите рядко наказват замесените в тях полицаи. В доклада се казва, че затворите и другите места за лишаване от свобода в България като цяло не отговарят на международните норми.

В повечето затвори има неподходящи санитарни условия и недостатъчно отопление и вентилация. Пренаселването продължава да е сериозен проблем, специално в местата за досъдебно задържане под стража. През изминалата година е имало 9379 затворници в 13-те затвора в страната, чийто общ капацитет е за 8740 души. Дневната хранителна дажба е 3,20 лв. Неправителствени организации са получили оплаквания от количеството и качеството на храната. Администрацията на местата за лишаване от свобода е получила оплаквания от затворници за наложени санкции, нивото на медицинските услуги, условията на живот и отношението на служителите от охраната.

В доклада се отбелязва, че българските власти държат чуждестранни затворници с дълги присъди в отделен затвор в София, за да им осигурят по-лесен достъп до консулски услуги.

Изказват се и сериозни безпокойства заради натиска над журналисти и сплашването им у нас, сигналите за дискриминация на религиозни малцинства и за корупция в изпълнителната, законодателната и съдебната власт.

Други отбелязани в доклада проблеми включват насилието над жени и деца, двоен стандарт при образованието на ромски деца, което е на по-ниско ниво спрямо това на останалите, тежките условия в управляваните от държавата домове на изоставени деца и сираци, трафика на хора и дискриминацията на хора с увреждания, роми, други представители на малцинствени групи и лесбийки, гейове, бисексуални и травестити.

В доклада, публикуван на интернет сайта на Държавния департамент, се посочва, че според САЩ много сериозни нарушения на човешките права през миналата година са били регистрирани в Северна Корея, Куба, Иран, Либия, Беларус, Нигерия, Демократична република Конго, Судан, Зимбабве, Мианма, Виетнам и Камбоджа, Сирия, Бахрейн и Кот д'Ивоар.

Документът обхваща общо 194 държави. В него не са отразени последните събития в Близкия изток и Северна Африка. "Сега не можем да предскажем какъв ще бъде резултатът от настъпващите там промени. САЩ продължават да следят обстановката в тези страни, като се ръководи от схващането, че преходът към демокрация не може да бъде автоматичен, а изисква дълго време и сериозно внимание", се казва в доклада. http://dnes.dir.bg

Цветанов искал сделка със САЩ за визите

ВИС е създадена от рода на Петър Младенов, СИК от БСП

Елена Поптодорова пак поема мисията в САЩ

Разузнавач №1 на САЩ подаде оставка

Сексът и... политиката

 


Сходни връзки

САЩ: Полицейското насилие в България е проблем | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди