изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:41 EEST
Хванаха Стоян Килъра    
По света След 2 години укриване е бил задържан хладнокръвният убиец Стоян Петров, прочул се като Килъра, научи БЛИЦ. Спецполицаи закопчали Петров в испанския град Уелва. Килъра бе разследван за това, че заедно с Недялко Димитров – Момата очистили своите ортаци от бригадата им за „мокри поръчки” – Златко Калайджиев и Манол Хаджиев – Индианеца.



Фабриката за убийства лъсна точно след изравянето на труповете им през януари 2009 година край две варненски села. За очистените си ортаци пропя 42-годишния Недялко. Схемите на наемниците бяха разплетени след като Момата бе задържан в края на 2008 г. за друга кървава касапница, която разтърси Димитровград. Белезниците щракнаха около китките на Недялко след като той застрелял 27-годишния Бейтула Махмуд и 19-годишната му съпруга Неврие, които бяха открити в дома си с по 1 куршум в главата. В хода на разпитите Момата споменал името на 41-годишния Стоян Петров, който му поръчал едното от 2-те убийства на аверите им и собственоръчно извършил другото.

Индианеца бил очистен заради голямата си уста. Той често разправял в кръчмата след като се напиел, че бил от бригадата на Стоян Килъра от село Казашка река. Момата отвел криминалистите до местата, където били заровени двата трупа. Манол бил закопан в гориста местност до Гроздьово, а Златко до Приселци. Впоследствие Килъра бе задържан и му бе повдигнато обвинение в подбудителство и убийство. Впоследствие стана ясно, че той и бригадата му са свързани и с убийството на бургаския бизнесмен и шеф на „Гранити” Стоян Стоянов. Докато течаха паралелните разследвания във Варна и Бургас, Килъра бе пуснат мистериозно под домашен арест заради „добро процесуално поведение”. Естествено, хладнокръвният убиец се възползва от този бонус и побърза да изчезне през април 2009 година. Повече от година и половина той бе обявен за общодържавно издирване, като през това време ченгетата хо търсиха под дърво и камък у нас. Като това не даде резултат за Петров бе издадена европейска заповед за арест. Испанските криминалисти засекли обекта в началото на март и след прецизна акция, белезници щракнали около китките на Килъра на 11 март. Близо месец отнело на испанските компетентни власти да разгледат в съдебни заседания всички мотиви на българските си колеги за искането за предаване на Петров. Български съдебни ченгета поели Килъра още от Уелва и той бил конвоиран до Варна в четвъртък. Операцията минала гладко и без напрежение, тъй като Петров бил наясно с последствията при опит за бягство.

През времето, когато той се укриваше, неговия ортак в екзекуциите – килърът с гей-ориентация Момата, реши да прехвърли на него по-голямата част от вината. Докато във фазата на разследване на убийствата на Златко и Манол, той пое вината, впоследствие направи неочакван завой в последните си обяснения в съдебна зала. На делото във Варненския окръжен съд той обясни, че се признал за виновен в убийството на Манол защото тогава закона все още му позволявал да се възползва от съкратеното съдебно следствие, а оттам и да получи по-лека присъда. Сега обаче нещата се променили и за това той се отрича от думите си.

Цветно и широкоекранно Момата разказа в залата как Килъра е очистил и Златко, и Манол в къщата си в Казашка река. Те били ликвидирани през няколко седмици, лятото на 2008 година. Смъртта ги застигнала с по един изстрел в главата от упор с пистолет „Валтер”. Момата ги закопал после, като преди това мародерски им прибрал джиесемите им. Скатал и пистолета, който после продал на Бейтула, когото пък после очистил заради борч от 5000 лева, който не му връщал.

Съдебното дело срещу Момата и Килъра приключи с доживотна присъда за килъра-гей, а Петров задочно се сдоби с 20-годишна присъда. Тъй като по време на издирването на Петров, както и все още, тя не е влязла в сила, се наложило магистратите да издадат европейска заповед за арест спрямо Килъра за друго престъпление. Те формално използвали едно дело, което се води срещу него и Момата за грабеж. Той е извършен през 2004 година в Аврен. На днешното съдебно заседание Варненският окръжен съд задържа в ареста Килъра, тъй като е категорично ясно, че ако е на свобода, той пак ще избяга.

Делото за грабежа обаче е капка в морето на фона на другото разследване срещу Килъра – за убийството на шефа на „Гранити”. Според бургаските разследващи Килъра ликвидирал Манол именно заради тази „мокра поръчка”. Индианеца много мрънкал, че не му били изплатени всички пари от екзекуцията. Трябвало да вземе 30 000 евро, а останал само с авансовите 2000.

По делото за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов, по което обвиняеми са бившият съдия Галин Костов от Варна, бившият директор на Агенцията за държавни вземания Светослав Михайлов и варненците Нено Стоянов и Стоян Колев. Производството бе върнато от Бургаският окръжен съд на прокуратурата за допуснати редица процесуални нарушения в хода на разследването, както и заради факта, че делото се водеше задочно срещу Килъра и Михайлов, който също е в неизвестност. Сега обаче Килъра е налице и делото за екзекуцията на шефа на „Гранити” навлиза в нова, интересна фаза. Килъра, има наложена задочна мярка за неотклонение „задържане под стража” в Бургас. Несъмнено тамошната прокуратура ще го привика в близките дни да дава обяснения. Това до голяма степен може да промени съдбата на някои от другите обвиняеми, довериха за БЛИЦ отлично запознати с делото.

http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Хванаха Стоян Килъра | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди