изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:32 EET
Окръжен съд – Добрич, измени в домашен арест мярката за неотклонение на обвиняем за грабеж и кражби    
Ред и сигурност

Окръжен съд – Добрич, измени наложената на 29-годишния Красимир Ст. В. мярка за неотклонение задържане под стража в домашен арест. Той е обвиняем по досъдебно производство за грабеж, 4 кражби и противозаконно отнемане на моторно-превозно средство, извършени след предварителен сговор с още 4 лица.



Окръжен съд – Добрич, е наложил най-тежката мярка за неотклонение на Красимир В. на 26.11.2009 г. Той моли за изменението й в домашен арест с аргументи, че наказателното дело срещу него е върнато на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения и има чисто съдебно минало.

Адвокатът му подкрепи жалбата като посочи и продължителното задържане под стража на Красимир В., изтеклият през ноември миналата година едногодишен срок на допустимо предварително задържане според нормите на  Наказателно-процесуалния кодекс и липсата на опасност подзащитният му да се укрие. Окръжна прокуратура – Добрич, се противопостави на искането като посочи, че както към момента на ареста на Красимир В., така и сега е налице обосновано предположение, че той е автор на деянията, за които е привлечен да отговаря. Те са тежки умишлени престъпления по 3 члена на Наказателния кодекс. Съдебното производство срещу него е прекратено, но не и наказателното дело, а обвинителният акт ще бъде внесен отново в съда до месец.

Окръжен съд – Добрич, като взе предвид становищата на страните и представените доказателства, намери, че Красимир В. е обвиняем за тежко умишлено престъпление, наказуемо с лишаване от свобода и към момента е налице обосновано предположение, че той е негов автор.

            Съобразявайки всички обстоятелства по законността на задържането му под стража, съдът констатира, че са възникнали нови такива - продължителността на задържането и изтеклият допустим едногодишен срок, в който може да търпи най-строгата мярка за неотклонение. Съдът отчита също чистото съдебно минало на Красимир В. Съдът прецени, че към настоящия момент продължаването на задържането под стража би се явило репресивна и наказателна мярка, каквато цел няма мярката за неотклонение. Съдът намира още, че към настоящия момент мярка за неотклонение домашен арест би  гарантирала в достатъчна степен и осуетила възможността, Красимир В. да се укрие или да извърши друго престъпление. 

            С тези мотиви Окръжен съд – Добрич, измени наложената на Красимир В. мярка за неотклонение задържане под стража в домашен арест. Тя подлежи на изпълнение след изтичане на 3-дневния срок за обжалване и протестиране на определението, освен ако не е постъпил частен протест от Окръжна прокуратура. В този случай съдът насрочва разглеждането на определението му в Апелативен съд – Варна, за 19.04.2011 г.

 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, измени в домашен арест мярката за неотклонение на обвиняем за грабеж и кражби | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди