изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:17 EET
АКТУАЛИЗИРАНИЯ СТАТУТ НА НАГРАДАТА „ЙОРДАН ЙОВКОВ” ЩЕ СЕ ГЛАСУВА НА СЕСИЯ    
НовиниНа предстоящото заседание на Общинския съвет в Добрич в края на август ще бъде разгледан актуализираният статут на националната литературна награда „Йордан Йовков”, съобщиха от кметството.

В проекта на документа се посочва, че наградата е учредена от община град Добрич и се присъжда приживе на български автори. Тя може да бъде съпътствана от Отличие за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство. Наградата и отличието  се връчват  на пет години. Те са индивидуални и не могат да се връчват  за съавторство или да се поделя между двама или повече автори. Носители могат да са само физически лица.
Целите на наградата са да стимулира авторите за създаване на високо художествена и философски осмислена белетристика, утвърждаваща хуманизма и високите нравствени и естетически ценности, характерни за Йовковото творчество, както и да популяризира творчеството и литературната дейност на последните носители на наградата и отличието.
Материален израз на наградата е плакет, грамота и парична сума в размер на 2000 лева, която може да бъде актуализирана в годината на връчване. Носителят на отличието получава плакет, грамота и парична сума в размер на 1500 лева, която също може да бъде актуализирана.
Процедура предвижда наградата и отличието да се администрират от община Добрич. Тя оповестява процедурата в интернет-страницата си, ежедневниците на град Добрич, един национален ежедневник и  литературни издания в срок – 1 април в годината на връчване. Предложенията се внасят в общината до 31 август в  годината на връчване. Номинациите ще се обявяват в сайта на общината и местните медии. Предложенията се правят от творчески съюзи, културни и научни институти, издателства, граждани. Юридическите и физическите лица могат да правят само по едно предложение за награда и отличие. Ще бъде назначена консултативна комисия от кмета. В нея ще са включени зам.-кметът по култура, председателят на комисията по култура при ОбС, ръководител на дейност „Култура”, представител на Сдружение на писателите гр. Добрич, последният носител на НЛН „Йордан Йовков” или Отличието и други. Няма да могат да участват в комисията физическите и юридически лица, направили номинации. Комисията ще прави подбор и ще внесе предложенията си за носители на наградата и отличието до кмета. Резултатите от дискусии и гласуване в сайта също ще се предават на кмета. Той ще внася проекто-предложение за носители на наградата и отличието на заседание на Общински съвет, който със свое решение ще ги определя. Предвижда се възможност наградата и отличието  да не бъдат присъдени.
 


Сходни връзки

АКТУАЛИЗИРАНИЯ СТАТУТ НА НАГРАДАТА „ЙОРДАН ЙОВКОВ” ЩЕ СЕ ГЛАСУВА НА СЕСИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди