изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:05 EEST
СИМВОЛИЧНО ОТВОРИХА ВРАТИТЕ НА АЛМА МАТЕР    
НовиниРано вчера сутринта ректорът на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” проф. дин Иван Илчев символично отвори вратите му, след като казусът с Университетската ботаническа градина в Балчик беше решен в полза на университета, съобщиха оттам.

 В словото си ректорът напомни значението на думата достойнство за Академичната общност, която е своеобразен стожер на морала и ценностите на цялото българско общество. „Дискутирахме какво да правим и решихме, че независимо от всичко трябва да изкажем нашето мнение, нашето убеждение, че трябва да протестираме, дори и да паднем прави в поражение - защото по-добре е да паднем прави, отколкото да паднем на колене. Защото когато националният университет пада прав запазва достойнството си, но когато падне на колене повлича надолу в ниското коленопреклонничество цялото българско общество”, каза проф. Илчев.
„Чуха се немалко гласове, които се чудеха, защо сме толкова непреклонни, обвиняваха ни едва ли не в стръв към пари, изразяваха учудване какво толкова важно имало в Ботаническата градина. Та ще си позволя да цитирам две неща, които бях казал при друг повод пак за Ботаническата градина. Най-талантливият от актьорите братя Маркс, Гручо - този, с големите мустаци - веднъж бе възкликнал: „Какво ме е еня за бъдещите поколения, какво са направили те за мен”. Градината е създадена от хора, различни от него, хора, които садят дървета без да се надяват, че ще наберат плод от тях, достатъчна им е мисълта, че след десетилетия невинна детска ръчичка ще се протегне към могъщите зелени клони на нежния филиз, който едва що се подава над земята днес. И друго странно е, че в наше време трябва да търсим и да споделяме отговора на въпроса, поставен от британския химик Джордж Портьр: „Трябва ли да втъкваме силом науката в гърлата на тези, които нямат вкус към нея. Наш дълг ли е да ги влачим, въпреки техните крясъци, въпреки техните ритници, в двайсет и първи век. Страхувам се, че трябва". Обявявам Софийския университет за открит", добави още ректорът на висшето учебно заведение.
 


Сходни връзки

СИМВОЛИЧНО ОТВОРИХА ВРАТИТЕ НА АЛМА МАТЕР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди