изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:08 EEST
400 000 ТУРИСТИ ПОСЕТИЛИ „ДВОРЕЦА” ПРЕЗ 2010    
НовиниРеализираните през миналата година приходи от културния център са над 2,5 милиона лева

 „По същество решението на Министерски съвет относно Ботаническата градина не променя нещата. Така или иначе и досега съществувахме съвместно като територия. Ще продължим да съществуваме съвместно. Нещо съществено не се променя във взаимоотношенията между двете институции”, каза пред журналисти Тошко Гяуров, директор на Културния център Двореца в Балчик. Той не е сигурен, че с последното решение на Министерски съвет се слага край на споровете. „Възможно е да последват и нови решения. Той се ангажира да коментира по-сериозно когато се запознае подборно с решението на Министерски съвет. Ние го очаквахме от гледна точка на това, че е политическо решение, което не почива на някаква реална основа. Повече от ясно е, че то противоречи на доста правни норми, но, в крайна сметка, политиците решават какво да бъде. През 1955 г. има заповед на министъра на културата, която ние не оспорваме, с която той предоставя на  Софийския университет територия от 11 дка за извършване на научна дейност и срещу това те трябва да поддържат парка. Касае се за една територия с растения, разположени на около 50-60 дка. Оттогава насам Министерството на културата е поддържало сградите, подпорните стени, алеите, парковите елементи, а Софийският университет е поддържал растителността. Остават едни 130 дка, които са били стопанския двор на Двореца – овощни и лозови масиви, които винаги са се стопанисвали и управлявали от Двореца. Сега се касае за цялата територия от 183 дка.”, каза още Т. Гяуров. Той добави, че се запазва се размерът на таксата от 10 лева за възрастни и 2 лева за деца до 18 години, които ще се пращат на една каса.
За последните няколко години „Дворецът” е инвестирал около 4 милиона лева. До началото на новия летен сезон в „Двореца” ще бъдат инвестирани 200 000 лева за благоустрояване. Укрепени са подпорни стени, паркът. Плажът основно ще бъде възстановен. Той е предоставен за срок от 5 години от МРРБ. Основно ще бъде възстановен, за да се възприема паметникът на културата много по-добре откъм морето. Пясъчната част от плажа ще бъде преустроена в камък и пясък в по-интересен вид, а зелената част ще е с градини.
Ще се направи осветление на места, където не е осветено. Ще се реставрира параклисът “Света Мария Морска”. Предстои пълно възстановяване на стенописите вътре, както и укрепване на покривната му конструкция.
През миналата година културният център е бил посетен от около 400 000 туристи, а приходите са над 2,5 милиона лева. През август месец е имало рекордна посещаемост – това са реализирани 40 на сто от всички посещения.
 


Сходни връзки

400 000 ТУРИСТИ ПОСЕТИЛИ „ДВОРЕЦА” ПРЕЗ 2010 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди