изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 17:00 EEST
НАП ПРЕДУПРЕЖДАВА: ЗАБРАНА ЗА КЕШОВО ПЛАЩАНЕ И ЗА СДЕЛКИ ДОРИ ПРЕДИ ЗАКОНА    
ИкономикаГлобата за физически лица при нарушение е 25 % от стойността, а за юридическите - 50 %

От пресцентъра на НАП припомнят, че след 26 февруари всяко плащане над 15 000 лв. трябва да се извърши задължително чрез банков превод или внасяне по платежна сметка, дори и да произтича от договор, сключен преди влизането в сила на новата разпоредба. Това гласи указание на министъра на финансите, публикувано в интернет страницата на НАП - www.nap.bg, за прилагането на Закона за ограничаване на плащанията в брой. Нормативният акт бе обнародван на 22.02.2011 г. и влезе в сила три дни след това. Указанието на министъра на финансите има за цел да подпомогне органите по приходите и да внесе допълнителна яснота за единното прилагане на Закона за ограничаване на плащанията в брой. Законът предвижда забрана и на плащания под 15 000 лв., когато те са част от договор, чиято обща стойност надхвърля или е равна на прага от 15 000 лв. Така ще се ограничат възможностите за заобикаляне на нормите, като например плащанията по договор за доставка на стоки на стойност над 15 000 лв. да бъдат разделени на 2 части, за да бъдат платени в брой. Освен чрез банков превод, сумите над 15 000 лв., ще могат да се  внасят и по платежна сметка. Това на практика означава, че разплащанията ще могат да се извършват и чрез други платежни институции - пощенските оператори или системата Easypay, а не само чрез търговските банки.
Според нормите ограниченията за плащания в брой няма да се отнасят за теглене и внасяне на пари в брой от и в собствени платежни сметки. Прагът от 15 000 лв. няма да се взема предвид и при оперирането със сметки на недееспособни лица, както и на съпрузи и роднини по права линия. В закона са предвидени и други изключения - например за операциите, извършвани от БНБ. От НАП предупреждават, че при неспазване на забраната за големи плащания в брой, физическите лица са заплашени от глоба в размер на 25 % от стойността на транзакцията, а за фирмите - 50 % имуществена санкция. При повторно нарушение глобата е двойна.
 


Сходни връзки

НАП ПРЕДУПРЕЖДАВА: ЗАБРАНА ЗА КЕШОВО ПЛАЩАНЕ И ЗА СДЕЛКИ ДОРИ ПРЕДИ ЗАКОНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди