изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:41 EET
Гласуваха тежки наказания за жестокост към животни    
Парламент

Всеки, който организира или участва в провеждането на боеве с животни, ще се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 до 10 000 лева. До 3 години затвор ще се дава за стопанин на животно, което ухапе тежко човек. Това решиха депутатите с приемането на промените на второ четене на Наказателния кодекс, предаде “Фокус”.



Наказание се налага за отглеждане, трениране или предоставяне на животни за боеве. Депутатите приеха предложението на Четин Казак (ДПС) за редакционна поправка, с която се регламентира санкцията да се отнася както към организаторите така и към участниците.

Депутатите гласуваха още наказания за хората, проявили жестокост към гръбначно животно, причинили му противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане. Санкцията е лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до до пет хиляди лева. Ако това стане на публично място или в присъствие на малолетни или непълнолетни, извършителят се наказва с лишаване от свобода от една до три години.

Който не положи достатъчно грижи за гръбначно животно, което се намира под негов надзор, в резултат на което то причини средна или тежка телесна повреда на човек, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация и сглоба до пет хиляди лева, записаха депутатите в НК.
Ако е последвала смърт, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба до десет хиляди лева.

"Тук не е въпросът в грижите, а в това дали е упражнен надзор над животното. Собствениците на питбули, ротвайлери се грижат много добре за тях, хранят ги, ваксинират ги, но оставени без надзор, тези животни могат да причинят и смърт", обясни Четин Казак от ДПС, цитиран от "Дневник".
Той поиска парламентът да внесе уточнение в разпоредбата и да запише, че отговорността се носи при неупражнен надзор. Само 25 депутати го подкрепиха, 33 гласуваха "против", а 19 се въздържаха.

Не знам дали кучетата изядоха хората или хората кучетата, каза при обсъждането на текстовете народният представител от Коалиция за България (КБ) Любен Корнезов. Той попита защо не бъде забранен и боят между хората, с мотив, че при тях може да има смъртни случаи или тежки случаи. Занимаваме се с мъртви текстове, за да умием съвестта си, каза Корнезов.

Формулировката "гръбначни животни" в Наказателния кодекс също вбеси Корнезов.
"Ами ако е петел? Щото то също е гръбначно, но той е символът на Франция. Няма ли боеве между петли. Няма да подкрепя този текст, защото това е фалшив хуманизъм", повтори депутатът от БСП.
От президиума председателят на парламента Цецка Цачева репликира, че петлите не били гръбначни, Корнезов дискретно я поправи.

Мая Манолова (КБ) посочи, че насилието над животни обикновено се изражда в насилие над хора. Това е един мръсен бизнес, в който се въртят мръсни пари, а това трябва да се пресече, единственият начин това да стане е с вкарване на норма в Наказателния кодекс, каза Манолова.
По думите й не може да се прави аналогия със спорта, в който има правила.
Манолова заяви, че страната ни е първа по брой изоставени животни и затова предложи с превантивна цел изоставянето на животни да се третира като углавно престъпление.
Според Четин Казак това е крайно решение, за което все още не сме готови.

От Фондация "Четири лапи" изказаха задоволство от приетите промени в закона и благодариха на депутатите, които са ги подкрепили. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Гласуваха тежки наказания за жестокост към животни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди