изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:32 EET
НОВИЯТ ЗАКОН Е ДИСКРИМИНАЦИЯ СПРЯМО ЗАНАЯТЧИЙСТВОТО    
Интервюта

Председателят на Регионалната занаятчийска камара в Добрич Енчо Липовански пред НДТ

Ние, като съсловие, сме крайно разочаровани от отношението и действията на ГЕРБ, тъй като има подписано споразумение между ГЕРБ и Националната занаятчийска камара още преди местните избори през 2007 г. - за подпомагане на занаятчийството и представителите на малкия и среден бизнес. ГЕРБ не устоя на думата си. За нас това споразумение е смачкана хартия в кошчето под бюрото. Не вярваме на ГЕРБ.




- Г-н Липовански, приетите наскоро промени в Закона за занаятите разбуниха духовете - от много Регионални занаятчийски камари изразиха недоволство с тях. Съобразиха ли се депутатите с мнението на съсловните организации, на занаятчиите?
- Регионалната занаятчийска камара в Добрич се включи в протестна нота на десет камари, която бе внесена преди приемането на промените в Закона за занаятите. Имаше доста протестни писма до парламента, правителството... За голямо съжаление, хората, които се подписаха под тях, не бяха приети от институциите за разговор. А се твърди, че промените са широко обсъждани... Истинската дума на това действие - да се премахнат 74 занаята от списъка със занаятите, е дискриминация спрямо занаятчийството. Никой няма право да ти отнема конституционното право да се самоопределиш какъв си. Не може един готвач, един монтьор, един хлебар в обединена Европа и в страни извън Европейския съюз да е занаятчия, а в България - не. Това е едно повърхностно, несериозно отношение на политиците в лицето на законодателния орган - парламента, спрямо занаятчийството, спрямо представителите на дребния и среден бизнес. И това става във време, когато в Европа и в света политиката е в посока на възраждане и подпомагане на дребното производство, което е част от средното съсловие и гръбнака на икономиката на всяка просперираща икономика. Искам да посоча какво каза Гюнтер Ферхойген пред Европейския парламент: "Мисли първо за малкия" и Обама пред Конгреса: "Трябва да се подпомага малкия, дребния, защото той представлява 97 процента от икономиката на Америка". Това е аналогично и за България. Светът вече се развива по нов начин, много общества са загърбили индустрията и са се обърнали към малкия производител. Управляващата партия ГЕРБ и Министерството на икономиката с този акт на дискриминация доказват, че не ги е грижа много за съдбата на хилядите представители на занаятчийството, за настоящето и бъдещето им. Министерството на икономиката няма ясно виждане за развитието на малкия и среден бизнес. Не е необходимо министърът да създава работна ръка, а условия да може бизнесът да създава работна ръка. Днес се унищожават занаятчиите, животновъдите са унищожени, утре ще се унищожат и другите производители на селскостопански продукти. Индустрията се задъхва и какъв ще е краят - тотален фалит.


- До какво ще доведат промените в Закона за занаятите?
- Един от големите проблеми ще се усети в бъдеще, тъй като новият закон дава възможност на неквалифицирани хора, без ценз да упражняват каквато и да е професия без да се акцентира върху сигурността и здравето на потребителя. Пазарът ще бъде наводнен с некачествени стоки и услуги благодарение на широко отворената врата за нелоялна конкуренция в този сектор на икономиката.


- Кой предизвика промените в Закона за занаятите?
- Група от хора, представители на браншовите организации в областта на фризьорството, козметиката и телевизионния сервиз, наричайки себе си индустриалци, срамувайки се от занаятчийско самоопределение, решиха, че Законът за занаятите пречи за развитието на професиите. Те намериха поддръжници в лицето на Министерството на икономиката и групата на ГЕРБ и бе изработено едно недоносче, наречено Закон за занаятите, с което се унищожава автентичното представителство на занаятчийството в лицето на Регионалните занаятчийски камари. Защото по новия закон те няма как да съществуват като организации.


- Кого облагодетелстват промените в закона?
- Всички тези доброжелатели и радетели за бъдещето на занаятчийството в България, които притежават учебни центрове и са лицензирани от Националната агенция по обучение и образование. Документите, които те издават, не отговаряха на изискванията на стария Закон за занаятите, той беше много строг по отношение на срока за обучение и добиване на знания и умения. За калфа се изискваха 3 години, а за майсторска степен - 6. Сега всеки, които получи II или III степен в учебно заведение или такова за професионално обучение ще може да извършва самостоятелна дейност без да доказва своите знания и умения. В 8-годишното си съществуване Регионалните занаятчийски камари се натъкнахме на фрапиращи престъпления по отношение на издаването на документи от страна на тези организации. Имаме доказани случаи, при които едно лице, без да е посещавало нито един ден учебни занятия е заплатило определена сума и е получило документ за завършен курс за професионална квалификация. Парламентът, с промените в Закона за занаятите, отвори широка врата за такъв род действия, свързани единствено с печалбарство. При нас изпитните комисии са съставени от майстори, при които е трудно да бъдат въведени корупционни практики.


- С приемането на промените в Закона за занаятите бе премахнато задължителното членство във съсловните организации. Как ще коментирате това?
- В редица камари на съсловия в България членството е задължително, а при занаятчиите - не. Когато едно членство не е задължително си губи смисълът на ангажираност. Членският внос на занаятчийско предприятие е 5 лева на месец. Когато майстор или калфа работят в предприятие, те не плащат членски внос. Защо членският внос за строителите, архитектите, лекарите е задължителен? И депутатите знаят ли какъв е размерът му при тях? Искам да кажа нещо много важно. За 8 години Регионалните занаятчийски камари, действащи по стария закон, доказаха, че могат да се самоуправляват, да извършват самоконтрол и да съществуват на база самофинансиране единствено от таксите за провеждане на изпити и членски внос /при 20 процента събираемост/ без нито един лев субсидия от държавата или общината. Тези организации, без да тежат на бюджета на държавата и общината, извършваха успешно държавна функция по отношение на обучение, провеждане на изпити, издаване на сертификати и водене на занаятчийски регистър. Със своята дейност на практика те доказаха, че за този сектор държавната и общинска администрация са излишни. И това е една форма за намаляване на бюрокрацията в България.


- Разочаровани ли са, г-н Липовански, занаятчиите в България?
- Ние, като съсловие, сме крайно разочаровани от отношението и действията на ГЕРБ, тъй като има подписано споразумение между ГЕРБ и Националната занаятчийска камара още преди местните избори през 2007 г. - за подпомагане на занаятчийството и представителите на малкия и среден бизнес. ГЕРБ не устоя на думата си. За нас това споразумение е смачкана хартия в кошчето под бюрото. Не вярваме на ГЕРБ.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА


 


Сходни връзки

НОВИЯТ ЗАКОН Е ДИСКРИМИНАЦИЯ СПРЯМО ЗАНАЯТЧИЙСТВОТО | 6 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НОВИЯТ ЗАКОН Е ДИСКРИМИНАЦИЯ СПРЯМО ЗАНАЯТЧИЙСТВОТО
Автор: Anonymous да 2011-04-14 @ 13:52 EEST
Несъм съгласна с мнението на господина . За каква дискриминация говори , след като се дава възможност на хората да осъществяват дейност, от която биха могли да се издържат финансово , и да не се редят пред бюрата по труда . Който е добър и рискува да прави нещо ,вместо да бездейства и да се моли пред вратите на така наречените бизнесмени , да се смилят над него ,като му осигурят някаква работа за мижави пари, и той да им се кланя до девето коляно цял живот - е няма да стане !Разбирам, че вашата касичка се опразва ,но във време на толкова голяма безработица , трябва да се даде шанс на всеки ,който иска да работи - да го направи ! Ако е добър ще успее. Ако ли не- пазарът сам ще го отхвърли .Тъй,че няма никаква дискриминация- има опит да се даде възможност на дребния предприемач да се опита да се изправи на крака и да се самоиздържа ,а не да тъне в мизерия, защото на вас така ви е удобно - шепа занаятчии, които искат да упражняват монопол . Явно ви свърши времето .Приветствам решението на правителството .
НОВИЯТ ЗАКОН Е ДИСКРИМИНАЦИЯ СПРЯМО ЗАНАЯТЧИЙСТВОТО
Автор: Anonymous да 2011-04-14 @ 16:02 EEST

Аз само като гледам, как от ден на ден бюрократичните изисквания стават все повече, направо ми се изянява как "пазара ще регулира икономиката".  В България всичко се прави наопаки.

Първо трябва да натрупаш количество хора, които като почнат да произвеждат, а чак после да регулираш тяхната дейност, така, че да се избегне стихийност. А тука, наопаки - регулираме всичко, обаче нямаме лица, които да отговарят на изискванията. А пазарна икономика без множество контрагенти е вредна работа, монополистична структора. Ама така ще е като сме отгледали хора, жадни да регулират, без да могат да произвеждат друго освен корупция. :-))))

НОВИЯТ ЗАКОН Е ДИСКРИМИНАЦИЯ СПРЯМО ЗАНАЯТЧИЙСТВОТО
Автор: Anonymous да 2011-04-14 @ 16:03 EEST
Добре
НОВИЯТ ЗАКОН Е ДИСКРИМИНАЦИЯ СПРЯМО ЗАНАЯТЧИЙСТВОТО
Автор: Anonymous да 2011-04-14 @ 18:37 EEST
хехехехехехехе......Този пък какъв заИнатчия е?
НОВИЯТ ЗАКОН Е ДИСКРИМИНАЦИЯ СПРЯМО ЗАНАЯТЧИЙСТВОТО
Автор: Anonymous да 2011-04-14 @ 19:29 EEST
Той не е занаятчия а тенекеджия.
НОВИЯТ ЗАКОН Е ДИСКРИМИНАЦИЯ СПРЯМО ЗАНАЯТЧИЙСТВОТО
Автор: Anonymous да 2011-04-15 @ 08:10 EEST
Не е тенекеджия, а железар - щангист!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди