изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:43 EEST
Депутатите спряха свободния достъп до фирмените досиета    
ПарламентБазата данни на търговския регистър ще продължи да се използва свободно и безплатно, но до делото на търговеца ще е необходим регистриран достъп, решиха депутатите, които приеха на второ четене промени в Закона за търговския регистър.
Регистрираният достъп може да бъде предоставен в териториалните звена на Агенцията по вписванията след представяне на молба и документ за самоличност.


Достъп ще е възможен чрез електронен подпис или цифров сертификат, издаден от агенцията.
Според действащия закон всеки има право на свободен и безплатен достъп до търговския регистър и до електронния образ на документите. Агенцията трябваше да осигурява свободен и безплатен достъп и до съдържащите се в информационната система на търговския регистър заявления, електронния образ на приложените към тях документи и постановените откази.

От Коалиция за България и Синята коалиция възразиха, че с промените се ограничава достъпът до базата данни на регистъра.
Юлиана Колева от ГЕРБ припомни, че базата данни остава напълно достъпна, открита и безплатна за всеки, който влезе в страницата, а се въвежда регистриран достъп само до документите от делото на търговеца. Според нея това се налага заради защитата на личните данни на гражданите, каквото е и европейското изискване.

Мая Манолова от левицата опонира, че се спекулира с европейските изисквания за личните данни и регистърът няма да действа на практика поне една година. Тя настоя да се отложи обсъждането, предложението беше отхвърлено.

Не ограничавайте достъпа до търговския регистър, защото така ще се увеличат измамите и промените ще станат причина за следващ голям скандал, предупреди управляващите съпредседателят на Синята коалиция и председател на икономическата комисия Мартин Димитров. Тогава няма да имате убедителни аргументи да оправдаете позицията си, обърна се той към ПГ на ГЕРБ.

Бизнесът желае да се преустанови преекспонирането на лични данни, защити законопроектът зам.-министърът на правосъдието Жанета Петрова. Министерството на правосъдието е предложило, по думите й, балансиран подход, но той е временна мярка. В Европа нямало свободен достъп до фирмените досиета на търговците.

Едноличните търговци трябва да публикуват годишния си финансов отчет до 31 май на следващата година, дружествата с ограничена отговорност - до 30 юни следващата година, а всички останали търговци по смисъла на Търговския закон - до 31 юли. Дейността на търговските дружества и кооперациите, за които не е направено искане за пререгистрация според разпоредбите на закона, се прекратява на 1 януари 2012 г., записа парламентът. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Депутатите спряха свободния достъп до фирмените досиета | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди