изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 06:25 EEST
НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ! ОБЛАСТ ДОБРИЧ НА ШЕСТО МЯСТО ПО ДОБРИ УСЛОВИЯА ЗА ПРАВЕНЕ НА БИЗНЕС    
ИкономикаТова става ясно от индекса „Местни условия за правене на бизнес” 2011. Реалността обаче не показва бизнесът да се е насочил към областта, дори напротив – все по-често фирми и работна ръка напускат областта



Област Добрич се нарежда на шесто място в класацията на индекса „Местни условия за правене на бизнес” 2011. На първо място е Габрово.
Индексът се издава за втора година и има за цел да изследва различията в бизнес средата на местно ниво и да посочи къде в България е най-лесно да се прави бизнес. Той е разработен от „Института за пазарна икономика” с подкрепата на Институт „Отворено общество”.
БВП на областта е 921 154 000 лв. /1.6 % от БВП на България/, а БВП на човек от населението е 4517 лв. /за 2007 г./ Средната работна –заплата е малко над средната – 5772 годишно- В общата класация Добрич се нарежда на 6 място.
Позицията на Добрич се обуславя най-вече от двете четвърти места за местните такси и за разрешителното за строеж. Нивото на местните такси се оценява високо най-вече заради сравнително ниската такса за ползване на пазари – точно 1 лев при средно 3,50 лева за страната. При издаването на разрешителни за строеж пък процедурата отнема 18 дни, докато средното в другите областни градове е 50 дни. Най-ниската позиция на Добрич идва от 19-ото място по индикатора „образование на заетите”, заради 18,3 % на заетите с висше образование.
В класацията по размер на местните данъци Добрич е на 15 място, а по местни такси – на 4 място.  По индикатора „електронно управление” е на 5 място, по регистър на собствеността – 12, възприятие за корупция на местната власт – 15 място, по заетост – 15 място с коефициент на заетост 43,9 процента, по образование сме на 18 място, по чуждестранни инвестиции – на 12 място с 971 евро на глава от населението. Добрич се нарежда на пето място в класацията на областите с най-голям ръст на чуждестранните инвестиции, в които за периода 2007-2009 г. се отчита над два пъти ръст на инвестициите.
 


Сходни връзки

НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ! ОБЛАСТ ДОБРИЧ НА ШЕСТО МЯСТО ПО ДОБРИ УСЛОВИЯА ЗА ПРАВЕНЕ НА БИЗНЕС | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ! ОБЛАСТ ДОБРИЧ НА ШЕСТО МЯСТО ПО ДОБРИ УСЛОВИЯА ЗА ПРАВЕНЕ НА БИЗНЕС
Автор: Anonymous да 2011-04-15 @ 11:14 EEST

Е, защо да не може да бъде? Тука има ресурс, чиято разработка изисква  упоритост и труд. Например няма как да сравняваме едно земеделие с правното обслужване на мощни чуждестранни компании... В същото време има работна ръка в изобилие, готова да работи евтино, макар и не много усърдно. Режийните разноски са по-ниски, а хората са готови да прислугват на всеки чужденец с лъскава кола.  Липсата на самочувствие у добруджанци, работи за тях самите. ;-) Освен това Добруджа е доста обезлюдена. Съществува потенциал да поеме още хора. А самата земеделска земя като актив е по-доходоносна от другата недвижима собственост (сграда, например). 

Въпросът е не дали сме на 2-ро или 6-то място,  а как да накараме хората така да инвестират тук, че и ние да извлечем някаква полза. :-))))

НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ! ОБЛАСТ ДОБРИЧ НА ШЕСТО МЯСТО ПО ДОБРИ УСЛОВИЯА ЗА ПРАВЕНЕ НА БИЗНЕС
Автор: Anonymous да 2011-04-15 @ 11:54 EEST
Чудесен коментар! Все ИСТИНИ!!! Страхувам се обаче, че информацията на която е стъпил този резултат е стара. Даже текста посочва 2007г. Напомням, че 2007 година си тръгнаха две от големите фирми - Юниливър и Калиакра. През 2007г. работиха и Албена стил и Ева беше в силата си. През 2007г. силно работиха и обувните фабрики, които сега отново се задъхват. През 2007 все още бяха много силни ФАМА-Сердика.
За съжаление индикаторите посочени в информацията дават обективна оценка за условията за развиване на бизнес, но не отчитат субективния фактор - именно желанието на местните власти да подкрепят инициативи за развитие. Града ни е един пазар, по който търкат чипици главно търговци на дрешки от Илиянци и Димитровград или автомобили от/за извън България. Производство почти няма, държавата е изгубила контрола върху ключови предприятия и те са унищожени. Продава се непреработена продукция, от която добавена стойност печелят само румънци или софиянци. Даже има тенденция за регистриране на добрички фирми в София. Е, това дали някой ще го вземе в предвид??? Мисля, че е добре ръководството на администрациите да направи нещо, с което да привлече инвеститори, които не са големи търговски вериги, а производители. Имаме площи, имаме ресурси, имаме хора. Нямаме стабилен бизнес. Това е!

НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ! ОБЛАСТ ДОБРИЧ НА ШЕСТО МЯСТО ПО ДОБРИ УСЛОВИЯА ЗА ПРАВЕНЕ НА БИЗНЕС
Автор: Anonymous да 2011-04-19 @ 17:01 EEST
За правене на прост бизнес - сигурно. Да продаваш гащи не се иска много акъл. Но за "умен" бизнес - нема как да стане явно - щото проучването е показало, че определено нема образовани хора достатъчно....
НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ! ОБЛАСТ ДОБРИЧ НА ШЕСТО МЯСТО ПО ДОБРИ УСЛОВИЯА ЗА ПРАВЕНЕ НА БИЗНЕС
Автор: Anonymous да 2011-04-19 @ 21:17 EEST

Де ще има. Търсиш ли умни хора. Мога да ти предложа един с английски, руски, перфектно познаване на компютри и компютърни мрежи, офис, база данни, с икономическо образование. Искаш ли да го купиш на цената, която може да го наемат във Варна или София? :-) Говоря сериозно, щом ти говориш, че ще развиваш "умен бизнес".


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди