изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:52 EEST
ЦВЕТНИЦА, ВРЪБНИЦА    
Празници Денят е посветен на посрещането на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. У нас ролята на маслинови клонки играят върбовите. Според народната традиция сутринта на този ден, който е винаги в неделята след Лазаровден, точно седмицата преди Великден, над портата на всяка къща се закача венче, направено от върбови клонки. Вярва се, че то пази дома и обитателите му от зло и сиромашия.

 На този ден се ходи на тържествена литургия, като всички носят цветя. Свещениците раздават на миряните осветена върба, която те отнасят в домовете си и поставят на домашната икона. На този ден, също както и на Лазаровден, трапезата е празнична, но все още постна. На нея присъстват питка, постна яхния и може печен шаран. Имен ден празнуват всички, които носят имена на цветя. От страниците на НДТ им честитим, като им пожелаваме да е живо и здраво името им, да се радват на множество успехи и късмет през годината.

Цветелина, Жасмина, Ружа, Роза, Латинка, Невена, Ива, Виолета и ти – Ралица, да не забравите да почерпите на именния си ден - Цветница. Да не се крият от приятелите си също Калин, Върбан, Росен и Явор. Може да ви е странно, но празнуват и Пламен (ако името произлиза от цветето пламък), Ренета (като вид ябълка), Албена (със значение планински божур), Смирна (дърво, от което се добива благовонна смола), Ненко (със значение неувяхващ), Евелина (от френски език - горски орех), Алиса (от латински бряст) и т.н.

На този ден православната църква отбелязва тържественото посрещане на Исус в Йерусалим. В града той влиза на магаре – това е животно, което символизира идване с мир и добро чувство. По това време по често са се използвали конете, и то за да заминат бойците с тях на война. Влизането на Христос в града символизира прехода от хаоса към реда и от зло към добро. Най-рано празникът е честван в Йерусалим - през 4 век.

Цветница, Връбница, Цветна неделя, Вая, Куклинден това са различните имена на един и същ празник – неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден. С кумиченето на лазарките – хвърляне на върбови венчета в реката, по които се гадае за сватба, завършват пролетните момински игри. Привечер момите и момците играят хоро на мегдана, което за първи път по време на Великденските пости е сключено, т.е. като окръжност.

Вярва се, че на този ден се разпускат душите на мъртвите. Затова още преди изгрев слънце жените преливат гробовете, забиват върбови клончета до паметниците и запалват плявата, за да се сгреят мъртвите.

На Цветница свещениците освещават върбовите клончета, а хората, отишли на служба, си вземат от тях и ги занасят у дома. Вярва се, че тази върба има силата на пази къщата и хората от лошотии и болести. Цветното клонче е знамение на победата над смъртта.

Цветница е денят на цветята, младостта, светлина и раждането на новия живот. Затова бъдете цветни – и в дрехите, и в мислите си, пуснете светлината в домовете и в най-тъмните кътчета на съзнанието си, завършете старото и започнете новото.

Върбовите клонки – свежа декорация за празнична трапеза 

Традицията повелява да отидем до църквата за осветени върбови клонки. Освен традиционния венец от върба, който закачаме на входната врата против зло и болести, можем да направим красива декорация за празничната трапеза от свежите върбови клонки.

Ако в дома ви има именник, тогава съвсем няма да имате време за декорация покрай подготовката за гостите. В този случай клончетата са перфектна украса и ще впечатлят всички.

Постелете покривка на цветя или пък с великденски мотиви. Можете да разпилеете клонките в средата на масата, както пръчиците в играта Микадо. Подредете върху клонките главичките на различни цветя – пролетта е сезонът на нарцисите, лалетата и зюмбюлите, но и няколко рози ще направят декорацията истински празнична.

Ако пък сте приготвила повече ястия, легналите клонки ще заемат място на трапезата. За това можете да ги сложите в красива кристална ваза или пък в керамична, която да е в тон със салфетките или чиниите. Все пак само върбови клонки във ваза ще е скучно. Вариантите са два – или да добавите цветя, или да закачите по тях продухани боядисани яйца на панделки. Не слагайте едновременно цветя и яйца при върбата – ще стане твърде шарено.

За да спазите обичая и да не боядисате яйцата преди Велики Четвъртък, вземете от магазина яйца на панделки. Те са достатъчно леки и няма да огънат върбовите клонки.

Тъй като декорацията с върба ще е акцентът на масата, изберете чаши и чинии без натрапливи мотиви. Същото важи и за салфетките – ако и по тях има цветя или яйца, рискувате да прекалите и да стане твърде кичозно. http://www.az-jenata.bg

 


Сходни връзки

ЦВЕТНИЦА, ВРЪБНИЦА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЦВЕТНИЦА, ВРЪБНИЦА
Автор: Anonymous да 2011-04-17 @ 09:17 EEST
Честит празник на всички именници.Много радост и настроение.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди