изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:25 EEST
БЪЛГАРИТЕ - ВТОРА РЪКА ХОРА В БЪЛГАРИЯ: Спират работата по Дунав мост 2?    
Икономика Български работници на строежа на моста на Дунав Видин - Калафат се оплакаха, че им плащат пет пъти по-малко отколкото на испанските им колеги, съобщи bTV. Двама работници, които са наети от испанската фирма изпълнител наскоро са отказали да подпишат заповедите си за преназначаване на по-ниска заплата. Така се оказват отделени и дискриминари от останалите работници. Докато на тях им предлагат 310 лева, испанците взимат шест пъти повече от тях, твърдят те. Сега очакват да ги изгонят или да намерят начин да ги уволнят дисциплинарно. Проверката на Инспекцията по труда показа, че всичко е законно.

При испанските работодатели оплаквания от работниците няма. Парите, които споменават работниците, са само основна заплата, върху която се получава извънреден труд и допълнителни плащания, допълват те. Според тях работниците получават заплати в зависимост от тяхната квалификация. На обекта имало български инжинери, които получавали заплати значително много по-високи от колегите им в страната.

„Дунав мост 2” е готов наполовина и следващата година се очаква свободно да заработи. На моста на Дунав се разчита да спаси умиращия северозападен край на България. За строежа на уникалното съоръжение, което е надежда за оживяването на региона, е произведена специална машина. С нея са пробити 80-метровите основи на моста. Испанците карат и собствени кораби, с които местят техниката и работниците между двата бряга, защото цената на ферибота само в едната посока е 23 евро.

Проектът „Дунав мост 2” е пред ново закъснение. Причината е оскъпяването на строежа, за което от години настоява строителят. Идната седмица се очаква то да се гледа на Министерски съвет. Вчера испанската фирма предупредила министъра на транспорта, че в понеделник ще спре нощните смени, а това означава освобождаване на част от работниците. От Министерство на транспорта уточниха, че по договор строителят има право да спира работа след 20-дневно официално предупреждение и очакват в този срок проблемът да се реши. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

БЪЛГАРИТЕ - ВТОРА РЪКА ХОРА В БЪЛГАРИЯ: Спират работата по Дунав мост 2? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди