изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:30 EEST
ЗАДЪРЖАХА РИБОЛОВЕН КОРАБ ОТ БАЛЧИК В РУМЪНИЯ    
По света Петчленният екипаж се е завърнал, арестувани в северната ни съседка остават корабът и капитанът му. Балчишки риболовен кораб и капитанът му са задържани за 30 дни от властите в Румъния, съобщи кметът на Балчик Николай Ангелов. Няколко са били българските кораби, но само един е арестуван от граничните власти на Констанца. Според рибари, преди това той имал конфликт с румънски риболовен кораб, през чиито мрежи преминал.


Според maritime.bg, който цитира в-к "Романия Либера", румънските власти са заловили български риболовен кораб, извършвал неправомерен улов в румънски териториални води. Според информацията, граничните полицаи от департамента в Констанца са задържали български кораб без разрешение за риболов, посочва вестникът. Българският кораб с бордови номер ВН 5159 е бил засечен от системата за наблюдение на морския трафик, предприети са своевременни действия за залавяне на бракониерите. На борда на кораба са били намерени 21 калкана и риболовни мрежи. Корабът е бил ескортиран до порт Мангалия. Разследването продължава.  По информация на "Романия Либера" най-вероятно българските бракониери са изхвърлили част от улова. Вестникът посочва, че до момента, най-чести бракониерски набези има от страна на турски риболовци, при залавянето на които се е стигало до използване на оръжие. При задържането на десетимата българи не е била използвана сила.
Корабът е бил задържан по обвинение, че е ловил риба в забранена зона. Според нашите рибари обаче корабът бил на 21 мили навътре в морето, което е разрешена зона. Забраната била за зона от 12 мили, която обаче не е била нарушена. Това обясни кметът, който разговаря с рибари. Петима от екипажа на задържания кораб вече са се прибрали в Балчик.
Капитанът Христо и корабът обаче остават задържани в Румъния за 30 дни. Предстои да се води дело. От ИАРА са изпратили юрист, но румънските власти изисквали защитникът да е румънски.
Според запознати, българските рибари ловят в морето край Румъния акула.
Припомняме, че 16 български рибари бяха задържани на 4 май 2002 г. в Румъния. Тогава подозрението бе, че са ловували незаконно в румънските териториални води. Арестувани бяха само капитаните на четирите лодки, а останалите рибари останаха на стоянка на вода.
Каварненските кораби бяха задържани в нощта на 3 срещу 4 май. Те са били пет. Когато станало ясно, че първите са задържани, петият успял да се отдалечи и се върнал у нас. Корабите били 7-8 тонни. Стойността им с оборудването била 10-15 хиляди долара. Рибарите тогава твърдяха, че са били на 29-30 мили навътре в морето, когато румънските гранични власти са ги задържали. Всеки от корабите бил посрещнат от румънски граничен катер, на който имало преводач и журналист, което навеждало на съмнение, че акцията е била организирана. От катерите стреляли във въздуха и през цялото време притискали нашите кораби към 24-милната икономическа зона. 
Обвинението на властите от северната ни съседка обаче бе, че са навлезли в икономическата зона на Румъния от 24 мили и са извършвали незаконен улов на акула. Според румънските власти, българите са бракониерствали, защото по това време уловът на риба при тях е забранен. "Третират ни като криминални престъпници" - коментира тогава Денко Марчев - собственик на един от задържаните кораби "Одисей".
Задържаните лодки бяха "Хищник", "Посейдон", "Св. Никола" и "Одисей". Петата лодка - "Св.Георги", с капитан Иван Живков Петров успя да се завърне в Каварна. При инцидента рибарите са се намирали извън териториалните води на Румъния, но са били принудени да се върнат, твърдяха моряците от петата лодка. Обикновено те ловели на 24 мили от румънската граница, но в деня на ареста без официално предупреждение границата била увеличена, гласеше версията на българите. Тогава при посещение на наш специален пратеник в Констанца, моряците от четирите риболовни кораба от Каварна обясниха, че вече 12 дни не могат да напускат корабите, които са на порта на Констанца. Въпреки че се твърди, че не сме задържани, ни охраняват с автомати, обясниха те пред НДТ. Те бяха охранявани от военни с автомати "Калашников", които ги пазеха. Не им бе разрешено да слизат на румънския бряг. Тогава в официално становище по случая с българските рибари първият прокурор на Констанца Щефан Валентино обясни, че капитаните на корабите Севдалин Манолов, Красимир Димитров и Йордан Плешков са в предварителен арест от 30 дни за нарушение по закон 192 от 2001 г. за иницииране и извършване на цялостно действие по улов на риба в икономическата зона на Румъния, използвайки индустриални средства за риболов на видове калкан, акула и делфин в период, забранен за риболов. Задържаните на корабите моряци нямат право да напускат територията на Румъния до 30 дни поради същите нарушения, гласеше официалното становище на първия прокурор. Тогава Миглен Манолов - собственик на риболовен кораб "Свети Никола", обясни, че, поред него, цялата работа по задържането на нашите кораби е била нагласена. Катери с преводач и журналисти са чакали лодките да започнат да прибират улова. Тогава са тръгнали към тях.

Повече за одисеята с каварненските рибари четете на: http://www.ndt.hit.bg/ribari.html

 


Сходни връзки

ЗАДЪРЖАХА РИБОЛОВЕН КОРАБ ОТ БАЛЧИК В РУМЪНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди