изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:21 EET
Сбъднала се легенда за Клондайк край Брезник    
Икономика Златни залежи в Граово, край Брезник, разкриха сондажи на столичната фирма "Трейс Рисорсиз". Предстои изграждането на подземна мина по южния склон. Рудникът ще заработи на държавен терен в местността Милин камък, близо до лесопарк "Бърдото", пише "Стандарт". При всички положения добивът ще е подземен, коментира кметът на Брезник Христо Миленков.

От години се носи легенда за златна жила в района. Местните са намирали парченца руда с благороден метал около извора Желязната вода. Минералните ручеи край града са с високо съдържание на желязо и успешно лекуват анемия.

След откриването на жилата Брезник е на път да засенчи славата на закритата мина "Злата" край Трън. Общината няма роля в проекта и не е наясно с плановете на столичната фирма. Чака се доклад по ОВОС за оценка на въздействието на добива върху околната среда, обясни кметът. Той се надява бъдещото производство да не застраши желязната вода на Граово.
Много търсачи досега са се пробвали да открият българския Клондайк, разказа Миленков. За първи път обаче се прави такова мащабно проучване и се пускат сонди на такава дълбочина.

Над 900 кг злато лежат под недрата на Пернишка област, обяви преди време доц. Емил Минев, който работи към БАН и НАСА и има защитени 29 патента. Според него проучвания са правени в продължение на половин век до 1997 г. Резултатите от тях са били засекретени. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Сбъднала се легенда за Клондайк край Брезник | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди