изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 23:05 EEST
Куба пред исторически промени    
По света  На конгреса на Кубинската комунистическа партия Фидел Кастро призова социализмът на острова да бъде коригиран "без колебание" и се оттегли от партийния пост


Историческият лидер на Куба и доскорошен президент Фидел Кастро призова делегатите на конгреса на Кубинската комунистическа партия (ККП) "без колебание да коригират и променят" социализма на острова, предаде ДПА.

В статия, публикувана от кубинските държавни медии днес, 84-годишният Кастро описва социализма като "изкуство за постигане на невъзможното - да се подготви и осъществи Революцията на бедните, от бедните и за бедните и да се защитава в продължение на половин век от заплахата на най-голямата съществувала някога сила."

Кастро заявява, че ръководството на ККП, която е единствената законно призната партия в Куба, трябва да е "способно да се изправи лице в лице с политиката на империята", имайки предвид САЩ.

Самият той се оттегли и от висшия партиен пост, който заемаше, откакто предаде държавната власт в ръцете на брат си Раул.

"Дълг на новото поколение революционери и революционерки е да са образец на скромно и прилежно ръководство и да са неуморни борци за социализъм.

Несъмнено е тежко предизвикателство в това варварско време на потребителски общества да се победи капиталистическата система на производство, която насърчава и разпалва егоистичните инстинкти на хората", казва Кастро.

Четиридневният конгрес на ККП, който започна в събота, е едва шестият в историята на партията. Задачата му е да модернизира социалистическия икономически модел на Куба.

Ройтерс отбелязва, че предприеманите реформи са най-големите промени от десетилетия в изпитващата затруднения икономика на Куба, която е по съветски модел.

Те целят да гарантират бъдещето на режима в една от последните комунистически държави в света.

Предвидено е шестият конгрес на Кубинската комунистическа партия (ККП) - първият от 14 години, да избере нов първи и втори секретар на ККП (сега тези постове са заемани от Фидел и Раул Кастро), както и да поднови състава на нейния централен комитет и на могъщото политическо бюро.

Одобряването на реформите бе очаквано предварително, тъй като някои от тях, като издаването на разрешение на повече хора да работят като самонаети и даването на държавна земя под аренда на частници, вече са факт, отбелязва Ройтерс.

Промените включват още съкращаването на над един милион работни места в държавния сектор през следващите няколко години, орязване на субсидиите, насърчаването на частната инициатива, предоставянето на по-голяма автономия на държавните компании, намаляване на държавните разходи и окуражаване на чуждестранните инвестиции.

Съгласно плана на държавния ръководител Раул Кастро, който съдържа над 300 реформи, една от "запазените марки" на социалистическата система - всеобщите месечни хранителни дажби, ще бъде премахната за онези, които не изпитват действителна нужда.

Кастро призна в събота, че този символ на кубинския модел се е превърнал в "непоносимо бреме" за изпитващото недостиг на средства правителство, което се опитва да оптимизира своите разходи.

Куба дава значителна част от своите валутни резерви за внос на храни, но се надява да увеличи своята продукция чрез децентрализиране на селското стопанство и засилване на ролята на частните производители.

Реформите също така отменят забраната кубинците да купуват и продават жилища, но още не е ясно дали промяната ще бъде съпътствана от рестриктивен регулаторен режим.

Докато президентът Раул Кастро иска да разхлаби държавната хватка върху икономиката, тя няма да изчезне, отбелязва Ройтерс.

Плановата икономика се запазва и основните производствени средства остават в държавни ръце.

За пръв път от революцията през 1959 г. насам обаче кубинските граждани ще имат право да притежават, купуват и продават недвижимо имущество.

През последните 50 г. на кубинците се разрешаваше единствено да прехвърлят жилищата на своите деца или да ги разменят за други чрез сложна бюрократична схема.

Разпределението на партийните постове след оттеглането на Фидел ще бъде наблюдавано внимателно, тъй като то може да съдържа индикации кои ще са наследниците на сегашните възрастни партийни лидери.

Раул Кастро обяви в събота, че властите обмислят да въведат ограничение от два петгодишни мандата за държавните лидери, включително за самия него.

След като взе властта през 1959 г., 84-годишният Фидел Кастро управляваше Куба в продължение на 49 години, преди да се оттегли от президентския пост през 2008 г.

Той бе заменен като държавен глава от своя брат Раул (79 години), който бе министър на отбраната през цялото управление на историческия лидер на Кубинската революция.

Голяма част от останалите високопоставени фигури в режима са над 70-годишна възраст

Това е повод за безпокойство, защото Раул Кастро иска да осигури оцеляването на социалистическия режим при следващото поколение.

Държавният ръководител обаче призна, че има проблем с намирането на евентуални наследници. http://m.vesti.bg/

 


Сходни връзки

Куба пред исторически промени | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.76 секунди