изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 19:22 EEST
Отпада разсроченото плащане на "Гражданска отговорност"    
ИкономикаОтпада разсроченото плащане на премиите по "Гражданска отговорност" и се въвежда еднократно изплащане. Това предвиждат промени в Кодекса за застраховане приети от Комисията за финансов надзор (КФН), съобщава в. "Дневник".


Първоначалната идея на надзора беше да се забрани прекратяването на застраховката, ако клиентът не е платил всички вноски, което според КФН беше честа практика при произшествие. В този случай обезщетението се заплаща от Гаранционния фонд, в който постъпват средства от всички добросъвестни застраховани лица.

Допълнително по казуса "Гражданска отговорност" комисията е създала и уредба, с която ефективно да започне да действа информационната система за издаване на полици, която да даде възможност да стартира и системата "Бонус-малус".

Отделно промените предвиждат финансовият надзор да публикува и тарифите на застрахователите по "Гражданска отговорност", с което потребителите ще имат едно място, на което да видят и сравнят различните цени на полицата.

В кодекса се предвижда и промяна в тавана на възможното обезщетение по "Гражданска отговорност" за неимуществени щети. Той става 5 мнл. лв. за едно събитие т.е. пътнотранспортно произшествие, а до сега беше до 1 млн. лв. при едно пострадало лице и до 5 млн. лв. при едно събитие без значение колко са пострадалите лица.

Други промени

Комисията въвежда още краен срок от 55 дни за завеждането на претенции, така че да се прекрати "възникналите порочни практики за необосновано удължаване на сроковете за определяне и изплащане на обезщетения".

Въвежда се и изискване при смърт на кредитополучател, банката, в чиято полза има сключена застраховка "Живот" да се обърне първо към застрахователя за изпълнение на задълженията по кредита и едва когато получи мотивиран отказ от него да се обърне към наследниците на длъжника.

Повече изисквания и за застрахователните брокери

Както се предвиждаше и по-рано застрахователните брокери ще трябва да заделят свои средства като резерв за застраховките, които правят. Отделно ще се забрани практиката клиентите да бъдат задължавани да ползват определен посредник. Освен това служителите на застрахователните брокери ще преминават задължително обучение с провеждане на изпити и представяне на резултати пред КФН.

Промените в Кодекса за застраховането вече са изпратени на Министерството на финансите и предстои да минат на междуведомствено съгласуване. Голяма част от тях са съгласувани с бранша, посочват от финансовия надзор.
http://banks.dir.bg
 


Сходни връзки

Отпада разсроченото плащане на "Гражданска отговорност" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди