изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:14 EET
ИЗЛОЖБА НА ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ МУГЛА /ТУРЦИЯ/    
КултураБлагодарение на сътрудничеството между университета в Мугла, Турция и Висше училище Международен колеж, преподаватели по изобразително изкуство от Турския университет ще представят творбите си на изложба в Художествената галерия в Добрич от 26 до 29 април включително.Откриването на изложбата ще се състои на 26 април, от 16:00 часа, а темата е „Турско-Българско междууниверситетско сътрудничество, Турска фолклорна музика”. Изложбата ще включва 49 творби – живопис, традиционни Ебру творби и традиционни миниатюри.

Ебру е техника на рисуване в сгъстена вода, на повърхността на която се нанасят пигменти, след което се прави отпечатък върху хартия. Материалите, които се използват, са изцяло естествени - водата се сгъстява с растителна смола, а боите са най-често от растителни пигментни материали.
Ебру води началото си от Анатолия, централна Азия, от където произлиза и името на този вид изкуство. В края на 16-ти век, търговци, дипломати и пътешественици, които посещавали Турция, пренесли Ебру в Европа и го нарекли „Турска хартия”.

Турското миниатюрно изкуство от Османски период също заема важна роля в историята на Ислямското изобразително изкуство, което просъществувало в периода 15-ти – 19-ти век. Интересното за Османското миниатюрно изкуство е, че то пресъздава реални събития от Турската история като битки и победи, фестивали, държавни дела и други. Миниатюрите се правели главно за султани, а повечето от тях се пазят и до днес в музеи и библиотеки по целия свят.

Всички, които се интересуват от изобразително изкуство или просто искат да се запознаят с уникалните творби, са поканени да присъстват на събитието след Великден.
 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБА НА ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ МУГЛА /ТУРЦИЯ/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди