изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:41 EEST
Театърът в Силистра стана филиал на Добрич    
КултураПубликата в Силистра може да се сбогува със своите актьори, защото държавата закри местния театър като го преобразува във филиал на драмата в друг добруджански град - Добрич.


В сряда правителството гласува предложеното от Министерство на културата сливане на двете институции. Приета бе и смяната на стопанина на Димитровградския театър. Занапред трупата ще бъде подчинена не на Вежди Рашидов, а на кмета Стефан Димитров, който ще им плаща и заплатите.

Подобна идея имаше и в Силистра, но кризата очевидно отказа тамошната община да поеме издръжката на 20-ината арт труженици.

Театърът в Добрич, който е сред 10-те най-големи града в България, ще бъде Театрално-продуцентски център. Директорът му Иван Мандев ще има правомощия да се разпорежда със силистренската сцена. Схемата е като при Пловдивския театър, който има филиал в Смолян. От министерството предполагат, че край Дунава ще бъде оставен само технически персонал, който да обслужва гостуващите спектакли.

“Никого няма да уволнявам, тепърва ще видим каква е целесъобразността, възможностите и потребността. Не искайте готов отговор от мен”, коментира Мандев съдбата на колегите си в Силистра.

“Това е фактически затваряне на театъра - заяви Борислав Ненков, когото новината завари като шеф на силистренския театър. - Добрич ще ликвидира дейността ни, а общината ще си вземе сградата, защото е нейна собственост.”

По образование Иван Мандев е актьор, но се занимава и с политика - представител е на партия “ГЕРБ” и е председател на добричкия общински съвет. Мандев отрече слуховете, че ще се кандидатира за кмет на града на предстоящите избори. Но уточни “ако вляза в кампания, ще взема отпуск”.

Колкото до Драматичния театър в Добрич, шефът му се похвали, че общината е поела издръжката на 9-имата щатни актьори и останалия административно-технически персонал, средната им заплата е 400 лв. След въвеждането на делегирани бюджети в сценичните изкуства, Мандев очаква държавата да му изплати около 75 000 лв. приходи от билети за първите 3 месеца на 2011-а. За този период представленията на театъра са гледани от 6000 зрители. trud.bg


 


Сходни връзки

Театърът в Силистра стана филиал на Добрич | 6 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Театърът в Силистра стана филиал на Добрич
Автор: Anonymous да 2011-04-21 @ 19:54 EEST
дубру утру
Театърът в Силистра стана филиал на Добрич
Автор: Anonymous да 2011-04-21 @ 22:48 EEST
Изключително оригинален коментар!
Театърът в Силистра стана филиал на Добрич
Автор: Anonymous да 2011-04-26 @ 17:56 EEST
Актьор, политик - Мандев -  Герб председател в Общината и кандитат за кмет....да помнят добричлии този " виден директор "на неработещия ни театър в някоя роля.....В Силистра Общината поддържа театъра и го има, ама ние сме от Герб и ще приватизираме Силистренския театър " Сава Доброплодни".....Общинското управление от овластени безхаберници унищожи културата в Добрич, псевдо изложби, чалга конкурси и бездуховни паметници ще останат след тях....
Театърът в Силистра стана филиал на Добрич
Автор: Anonymous да 2011-05-14 @ 18:19 EEST
http://www.peticiq.com/atanas_ganev_direktor_na_dt_iovkov
Театърът в Силистра стана филиал на Добрич
Автор: Anonymous да 2011-05-15 @ 15:39 EEST
Не мога да разбера как така кукления театър в Добрич е самостоятелен, а театъра в Силистра става филиал на Добричкия театър?
Театърът в Силистра стана филиал на Добрич
Автор: Anonymous да 2011-05-17 @ 17:50 EEST
Аз пък въобще не разбирам,най големият с девет труженика, малкият с двадесет/кой малък кой голям иди разбири/общината не ще да ги издържа -пък ще си вземе и зградата .... ами прав е господина от Силистра-закрива се театъра там

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.35 секунди