изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:13 EEST
Нямам нищо лично към Борисов, не знам защо съм му слабост    
Интервюта С Корнелия Нинова разговаря Диана Кънчева

- Как гледате на номинацията си за президент, г-жо Нинова, ще приемете ли?

- Благодаря на хората, които ме ценят. Няма да приема. В БСП има по-силни и харизматични личности.

- Разбрахте ли се най-после с премиера, по мъжки?

- Не. Не можахме. Въпросът остана отворен.

- Кога ви се е обаждал с предложението да се разберете като мъже?

- През 2009 г. преди изборите. Ние водихме доста агресивна кампания. На една пресконференция говорих остро срещу политиката на ГЕРБ и изказването на Борисов за лошия човешки материал. Тогава той ми се обади чрез секретарката си в общината и ми каза: Вместо да говориш на пресконференция така, ела да се разберем като мъже.

- Какво е вашето обяснение, откъде тази слабост на премиера към вас, какво лично има помежду ви?

- От моя страна - нищо лично. От негова - не знам. Но обяснението ми е принципно - премиерът не търпи критика и всеки, който има различно мнение, е подложен на атака. Човек от екипа му - министър Николай Младенов, дори каза, че този, който мисли различно от правителството, е боклук. Намирам това за една от сериозните грешки на ГЕРБ - мачкането на опонента, независимо дали е прав или не, незачитането на чуждата теза, независимо дали е добра за държавата, всяването на страх у хората да имат позиция и да я защитават. Противодействието, омразата и агресията станаха емблема на ГЕРБ. Мисля, че това не е работещо, и ще ви дам един пример. Преди 10 дни младите в БСП в Благоевград организираха дискусия за здравеопазването. Поканихме директорите на болници и диспансери, но не дойдоха. Знаете ли защо? От ГЕРБ им се обадили, че ако участват, ще ги уволнят. Кому е необходимо това? Здравеопазването е тема, която изисква национален консeнсус.

- А защо вашите нерви не издържаха?

- Защото бяхме поставили на г-н Борисов сериозни въпроси - за доходи, за безработица, за антикризисна политика. Той в тези случаи няма сериозни аргументи, за да ни отговори, и превръща дебата в цирк, за да се измъкне от истинския разговор. По този начин министър-председателят принизява работата на НС. Парламентът е институцията с най-нисък рейтинг в момента. Разбира се, за това сме виновни и ние, народните представители, но до голяма степен и премиерът има вина. Той така и не разбра, че в парламентарната република Народното събрание е върховният орган. Не може да идва в парламента да ни размахва пръст и да ни поучава кога можем да четем декларации и кога не. Народното сьбрание контролира изпьлнителната власт, а не обратното. И ние сме временно в парламента, и той е временно на “Дондуков” 1, но тези институции ще останат след нас, независимо кои партии и хора ги представляват.

- Нападнахте го много лично, откъде знаете, че е ял филии с мас?

- От него самия, каза го в едно интервю. Макар че в друго казва, че закусвал с 12 яйца Следя му всички изказвания.

- После той обясни, че има бедно детство, не ви ли стана жал?

- Цар е да обрьща неизгодна за него ситуация в своя полза. От истинския въпрос за неприемливото му поведение в парламента и ролята на институциите така го извъртя, че три дни говорихме за филии с мас.

- Малко или много са истинските мъже в политиката?Как разбирате мъжкото поведение?

- Колкото - толкова. Имала съм шанса да работя с мъже с характер, а в живота си имам двама такива до мен - сина ми и съпруга ми. Аз разбирам мъжкото поведение така: думата ти да е повече от закон, да не поставяш себе си пред отбора, да не изоставяш в тежък момент човек, да не лъжеш, да си последователен, да не интригантстваш зад гърба на другите (изключетелно мъжко качество е това), да не мрънкаш, да умееш да слушаш, да не говориш много. Да умееш да носиш отговорност за действията си.

- Дайте примери за истински мъже в политиката?

- Пламен Орешарски, Николай Добрев, Георги Пирински - хора с позиции, с характер. По-преди, когато работех в Арабския свят, имах много силен екип от мъже арабисти, с които сме преживели критични ситуации и в Алжир, и в Либия, и в Ливан, и в Мароко. И знаеш, че можеш да разчиташ на тях. С мъже се работи по-лесно

- Имате ли се за мъжко момиче?

- Тези принципи, които изброих, гледам да ги спазвам. Невинаги ми се получава. Случвало се е да се оплаквам. Не харесвам това, но и аз съм човек.

- Каква ще бъде тактиката ви на следващия парламентарен контрол?

-Ще продължавам да задавам сериозни въпроси. Надявам се премиерът Борисов да ревизира поведението си по отношение на парламента и да дава и сериозни отговори. Там имаме нужда от дебат по няколко теми - икономика, доходи, здравеопазване, антикризисни мерки. Имаме нужда от решения, а не от фокусници и маймунджилъци.

- Преди време премиерът ви обвини, че имате агент в администрацията, и ако той издаде някаква заповед, вие веднага му задавате въпрос. Успя ли да разкрие вашия агент, както се закани?

- Струва ми се, че в този случай министър-председателят прояви професионалната си обремененост - вкуса си към агентури, конспирации. Моята тактика е по-простичка - всяка седмица четастенограмите на МС, следя сроковете, заповедите, които издава, и когато видя, че сроковете изтичат, а нищо не се прави или между взетите решения и действия има противоречия, веднага му задавам въпрос.

Вместо да търси агенти, да си контролира дейността. Така ще ми отнеме аргументите.

- В събота на националното съвещание на червения актив всички ви поздравиха за случката в петък, дори в изказванията се чу, че БСП е минала от отбранителна в нападателна позиция. Такива сцени ли вдъхват самочувствие на социалистите сега?

- Реакцията на нашите членове и симпатизанти е обяснима. Две години ГЕРБ хвърли всички обвинения върху БСП. Мачка нашите хора по всички възможни начини. Плаши ги. Арестува ги без доказателства. Така че е нормално те да искат някой да ги защити със същата по сила агресия. Но дали това силно противопоставяне е добро за държавата? Не!

Аз самата вече се уморих от тази агресия. Имаме нужда от повече разум и по-малко емоции. Мисля, че не е трудно да се назоват проблемите, да се съберат кадърни хора, които да предложат по 2-3 решения, да седнем на една маса всички и да изберем най-правилното.

- А смятате ли, че това мнозинство е узряло за това?

- Не дават такива сигнали. Хабим време, пари и енергия. Ще дам пример - преди седмици предложихме увеличение на детските надбавки. Колегите от ГЕРБ и “Атака” го отхвърлиха на инат. Сега те ще внасят същото предложение и ще си го приемат.

Какво означава това? По два пъти всички комисии да правят заседания за едно и също нещо, два пъти в зала да четем един и същи закон, два пъти да ни се плаща за това. Безсмислено е.

- А вие ще ги подкрепите ли, ако поискат парламентът да почива две седмици преди изборите, за да не се имитира дейност.

- Изглежда ми разумно, така или иначе ще сме в районите, а да харчим пари за парламента, не си струва. Бих го подкрепила.

- А вашият избор за президент кой е?

- Стефан Данаилов и Коце Паскалев, ако може и в такава двойка - най-добре. Тези мъже имат качества и ще се справят.

- А ако трябва да избирате между Меглена Кунева или чисто червен кандидат за президент?

- Личното ми мнение е за силно партийна кандидатура.

- Непрекъснато сте на сбирки на АБВ, какво ви свързва с тази формация?

- Вътрешното ми убеждение е, че ако БСП и АБВ се противопоставят една на друга, ще загубят и двете. Разбирането ми, че в името на национална кауза можем зедно да търсим решения на проблеми, като поставим отпред държавата и хората, а след тях всичко друго.

Корнелия Нинова е завършила право, била е юрисконсулт в Столична община и в БТК, следовател.

От 1997 до 2005 г. е изпълнителен директор на "Техноимпекс".

Зам.-министър на икономиката от 2005 до 2007 г., когато гръмва скандалът "Овчаров - Александров".

От ноември 2008 г. е изпълнителен директор на "Булгартабак", а на соцконгреса е преизбрана във ВС на БСП.

Избрана е за член на Изпълнителното бюро, Станишев я кани и за говорител.

Депутат от 41-ия парламент.

По време на парламентарния контрол редовно между нея и премиера Бойко Борисов прехвърчат искри. Последно тя му се скара, че се държи в пленарната зала като на игрището в Банкя, където рита футбол и яде филия с мас. И го призова да излязат навън, за да се разберат като мъже. Той пък обясни, че му се подиграва на бедното детство, когато нямало какво да яде и ритал със скъсани гуменки.

http://www.24chasa.bg/

 


Сходни връзки

Нямам нищо лично към Борисов, не знам защо съм му слабост | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди