изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:37 EEST
Християнският свят посрещна Великден    
Празници    Християнският свят посрещна Великден. Точно в полунощ в християнските храмове прозвуча традиционният поздрав „Христос Воскресе”. С него вярващите ще се поздравяват в следващите 40 дни. Във всички храмове на Българската православна църква беше отслужено Великденско Пасхално Богослужение. В патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски” то бе оглавено лично от Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим. В събота от Йерусалим със специален самолет на правителството пристигна благодатния огън. По традиция благодатният огън слезе от небето над Божи гроб в Йерусалим, откъдето пое по целия свят.

Благодатният огън в България беше донесен от специална осемчленна църковна и държавна делегация, оглавена от Негово Високо Преосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Тази година за първи път беше отслужено и Великденско пасхално богослужение на историческия хълм Царевец във Велико Търново. По този начин беше възстановена историческата традиция от времето на Второто българско царство.
Пред патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски” Възкресение Христово провъзгласи лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим, който прочете евангелския текст. Минути преди полунощ започна пасхалното шествие за Великден. Президентът Георги Първанов, който също бе в храма, първи запали пасхална свещ от благодатния огън; след това свещ запалиха и стотиците граждани, дошли в църквата. Малко преди полунощ в катедралния храм „Свети Александър Невски” бе внесен благодатният огън от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан. Той бе част от църковно-държавната делегация, която получи благодатния огън от Божи гроб в Йерусалим. Благодатният огън бе тържествено донесен от параклиса в Синодалната палата в храм „Свети Александър Невски”. Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан поднесе огъня на Патриарх Максим с думите - представителна църковна делегация, оглавявана от Негово Високо Преосвещенство Пловдивския митрополит Николай в ранните часове в събота се отправи към светия град Йерусалим, за да участва в слизането на благодатния огън. С благословението на патриарха на Йерусалим Теофил, можахме да присъстваме и да усетим радостта на този огън, който вдъхва надежда в славното и спасително Възкресение Христово, каза Знеполският епископ Йоан.
Стотици граждани и гости на София се събраха около храм "Свети Александър Невски", зад специалните ограждения около църквата. Имаше полиция, линейка, пожарна.
Хиляди жители и гости на Сливен посрещнаха вестта за Възкресението в храмовете в града. И тази година още преди началото на службите храмовете бяха препълнени с вярващи - хора на преклонна възраст и много млади семейства с деца, и младежи. В 23.00 часа започна Пасхалната света Литургия в Катедралния храм на Сливенска епархия, в 24 часа свещениците възвестиха „Христос Воскресе” и започна традиционната обиколка около храмовете. И тази година миряните имаха възможността да се докоснат до Благодатния огън донесен специално за Възкресение. Отец Силвестър от храм „Света София”, който по традиция носи огънят в Сливен, тази година бе част от Синодалната делегация донесла Чудотворния огън от Йерусалим. Огънят първо бе пренесен в катедралния храм „Свети Димитър”, след което частица от него замина за Бургас и Ямбол.
В Пловдив под тържествения звън на църковните камбани беше изнесен благодатният огън, за да запалят вярващите свещица от него. Стотици пловдивчани и гости на града дойдоха около храм „Света Богородица” в Стария град. Службата се отслужи от Негово Високо Преосвещенство Пловдивският митрополит Николай, който тази година оглави българската църковна и държавна делегация до Йерусалим, донесла благодатния огън в България. Вярващите в полунощ се поздравиха с Христос Воскресе. Пред църквата имаше петминутна заря. В словото си митрополит Николай подчерта, че трябва да се запази вярата чиста от сектантството.
Стотици варненци се събраха пред катедралния храм „Свето Успение Богородично” във Варна, за да посрещнат един от най-почитаните православни празници – Великден. В 21.00 часа в навечерието на Великден, свещеният благодатен огън от Божи гроб пристигна на летище Варна и бе отнесен в катедралния храм. Благодатният огън бе посрещнат от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Още от 22.30 часа пред катедралата се бяха събрали стотици християни, в очакване да запалят свещите си от свещения пламък. Пасхалната литургия за Великден бе отслужена от митрополит Кирил. След това започва и литийното шествие. Много от хората носеха хляб и яйца, които да бъдат осветени. Сред присъстващите пред храма имаше много млади хора и деца.
Стотици граждани и гости на Велико Търново изкачиха историческия хълм Царевец, за да присъстват на възстановяването на историческата традиция с Пасхална служба на Великден. Вратите към хълма бяха отворени около 22,40 часа. Портите се отвориха под звуците на специално подбрана музика, след което забиха църковните камбани. По пътя от портите към храма бяха запалени факли. Около хълма Царевец имаше засилена охрана от ОД МВР Велико Търново и една охранителна фирма. На входа на Царевец се раздаваха осветени картички, на които е отпечатана молитвата Символ Верую. На входа на Царевец всеки можеше да си купи свещичка. Богослужението се извърши на открито пред сградата на сегашната Патриаршия. В полунощ Негово Високо Преосвещенство Великотърновският митрополит Григорий произнесе Христос Воскресе и оттам с литийно шествие множеството се прехвърли от Царевец до Катедралния храм.
По този начин се възстановява една традиция след 618-годишно прекъсване. Последната великденска литургия е отслужена на хълма Царевец през 1393 година; тогава столицата на Второто българско царство Търново попада под османска власт.
В храм „Свети Висарион Смолянски” в Смолян се събраха стотици вярващи, които точно в полунощ посрещнаха Възкресение Христово. Тази година благодатният огън бе донесен в Смолян от водача на Смолянската духовна околия Негово Високо Преподобие архимандрит Висарион. В продължение на 2000 година Бог, по своята милост, изпраща тази благодатна светлина, която е велико чудо и проява на божията милост и любов към всички нас – това каза архимандрит Висарион пред стотиците вярващи. Благодатният огън слиза на този ден, за да бъде раздаден на всички християни, събрани, за да посрещнат Възкресение Христово, каза Негово Високо Преподобие. Преди полунощ архимандрит Висарион донесе благодатният огън от Пловдив, преди да пристигне в Смолян и да го раздаде на миряните, той спря в църквата „Успение Богородично” в Пампорово, където предаде огъня на свещениците от Чепеларе, Девин, Момчиловци и Широка лъка. След това пред храм „Свети Висарион Смолянски” Негово Високо Преподобие раздаде от благодатния огън и на свещениците от Смолян, за да го разпространят по храмовете.
Славното Възкресение Христово бе тържествено отбелязано във Видин. Катедралният храм на Видин „Свети Димитър” и останалите храмове в епархията бяха препълнени с вярващи – от малки деца до възрастни. Много от хората се помолиха за здраве и късмет. В катедралния храм по традиция великденското богослужение се отслужи от Негово Високо Преосвещенство Видинския митрополит Дометиан. Преди да започне богослужението, във Видин пристигна благодатният огън, донесен от Йерусалим, за благословение и укрепване на вярата. Величкият епископ Сионий, който бе изпратен в Йерусалим, за да вземе от свещения огън, бе посрещнат от митрополит Дометиан пред вратите на катедралния храм. Благодатният огън бе раздаден на видинчани, които го занесоха по домовете си.
Камбанен звън възвести Възкресението Христово в храм “Света Троица” в Добрич. Благодатният огън пристигна и в добруджанския град. Светият огън бе посрещнат на летище Варна и донесен в православния храм от отец Стоян и кмета на града Детелина Николова. Църковният двор се изпълни с множество миряни, дошли да присъстват на тържествената Пасхална служба. Тя започна в 23,30 часа навън, а след полунощ продължи вътре в храма. Точно в 24,00 часа камбанен звън възвести Възкресението Христово. Църковните двери останаха широко отворени, за да приютят всеки вярващ, прекрачил прага на храма, за да сподели радостта от Възкресението, да се помоли за здраве и благополучие и да отнесе частица от благодатния огън в своя дом. Тържествената Пасхална служба продължава до 2,30 часа.
Стотици бургазлии се поздравиха с „Христос Воскресе”! точно в 00.00 часа пред храма „Света Богородица”. Празничната пасхална служба по случай Възкресение Христово бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий. Той поздрави насъбралото се множество с "Христос Воскресе", с който православните християни ще се поздравяват в следващите 40 дни. Свещи от благодатния огън запалиха събралите се миряни. Засилено полицейско присъствие имаше около храма. Сред вярващите имаше много млади хора и деца. Сливенският митрополит Иоаникий се обърна към вярващите с думите „Радвайте се всички, защото е една велика победа. Радвайте се всички, които вярвате в Христа.”
"Христос Возкресе", възвести архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия отец Венцислав Шияков пред катедралния храм ”Успение Богородично”. "Во истина возкресе", му отговориха събралите се стотици миряни. В църквата беше отслужена тържествената пасхална литургия, като в нейния край бяха благословени донесените в храма хляб, вино, козунаци, жито и яйца. Сред десетките кюстендилци, сред които и много млади хора, беше и кметът на общината Кюстендил Петър Паунов. На специално място в храма беше поставен Благодатният огън, а вярващите палиха свещ от него и излизаха за да обикалят църквата, а след това се отправяха към домовете си, носейки небесния огън на Йерусалим. Пред трите православни храма в града имаше осезаемо полицейско присъствие, за обществения ред се грижеха и служители на „Общинска охрана”.
В Шумен вярващите посрещнаха тържествено Възкресение Христово. Благодатният огън от Йерусалим дойде и в Шумен. В 23.45 ч. под звъна на камбани той бе изнесен от олтара на храм „Св. Три Светители”. Стотиците събрали се миряни запалиха своите свещи и търпеливо излязоха през храма където Главиницкият епископ Йоан, викарий на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил прочете Евангелското четиво. Последва пасхално литийно шествие около църквата, огласявано през цялото време от църковните камбани. След него свещениците и голяма част от миряните влязоха отново в храма, където започна Света утреня последвана от Архиерейска Златоустова Света литургия, която ще продължи около два часа. Друга част от миряните се прибраха по домовете си, отнасяйки свещи с Благодатният огън от Йерусалим.
Хиляди благоевградчани се включиха в традиционното Великденско шествие около храма "Въведение Богородично". Точно в полунощ започна Великденската литургия, отслужена от епископ Данаил. По време на ритуала не са отчетени нарушения на обществения ред или инциденти.
Стотици вярващи посрещнаха Великден около най-големия храм в Пазарджик - "Свето Успение Богородично". Малко след 23.00 часа свещениците от храма изнесоха навън донесения от Пловдив благодатен огън от Йерусалим и започна тържественото богослужение. Част от събралите се влязоха да запалят свещ след полунощ, когато свещениците обявиха Христовото Възкресение и службата продължи в храма. За спокойствието на гражданите се грижиха около 30 полицаи и пожарникари.
В днешния неделен ден, на Възкресение Христово във всички епархии на Българската православна църква се отслужва т.нар. „Второ Възкресение". Богослужението в митрополитската катедрала „Света Неделя” след 10.30 часа отново се очаква да оглави Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим.
Животът не би имал никакъв смисъл, ако човечеството е само един от случайните етапи в еволюцията, посочи в своето великденско послание папа Бенедикт ХVІ.
Според понтифика би било неправилно да се смята, че човешкият род, който е способен да разсъждава рационално, се е появил във Вселената по случайно стечение на обстоятелствата. Главният смисъл в зараждането на живота според Бенедикт ХVІ е бил изначално „съзидателен и божествен”. Римокатолическата църква не отрича концепцията за еволюцията, но подчертава библейския характер на сътворението на света, отбеляза още той. http://focus-news.net/
 


Сходни връзки

Християнският свят посрещна Великден | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди