изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:05 EEST
БОГАТИТЕ УДРЯТ НОВА ТЕСЛА НА БЕДНИТЕ    
ИкономикаМалките заеми за покриване на непредвидени разходи, които дават фирмите за микрокредитиране, могат да ни струват доста солено. Тези компании са специализирани в отпускане на заеми от 50 до 399 лева, а крайният срок за погасяването им е един месец. В тези случаи обаче клиентите връщат близо 32% над взетата сума, показа проверка на „Монитор”. Компаниите за микрокредитиране предлагат различни условия, но най-често оскъпяването е средно между 24% и 30%.

Например при заем от 250 лева след месец клиентът трябва да върне 329 лева. Това е с 31,6% повече от първоначалната сума. Срещат се и предложения, при които при експресен кредит от 250 лева

потребителите връщат 309 лева

или оскъпяването на заема е 23,59%.

В сайтовете на някои компании за микрокредити обаче няма нито примери на сумата, която трябва да върне клиентът, нито е посочена начисляваната лихва. Това е така, защото заемите до 399 лева, които отпускат тези фирми, не попадат в обхвата на Закона за потребителските кредити, обясни Иван Стойков, анализатор в „Моите пари”. Т.е. няма конкретни изисквания каква информация за предлаганите кредити да обявяват. Например при суми над 399 лева трябва задължително да е посочен годишният процент на разходите (включва лихвите и всички такси за обслужване).

Според Стойков проблеми може да създаде и изпращането на  лични данни  чрез SMS.

Това е основният начин, по който клиентите кандидатстват за заеми пред компаниите за микрокредитиране или получават потвърждение, че документите им са получени успешно. „Не е ясно тези SMS-и къде отиват, как се обработват личните данни и къде се превеждат след това парите”, коментира Стойков.

Всъщност самите компании за кредитиране са регистрирани в Комисията за защита на личните данни.

Няма обаче достатъчно механизми да се провери дали сметката, на която се превежда определена сума, е реално на лицето, поискало заема. Затова и в началото на годината нашумяха злоупотреби, при които чрез престъпни схеми на името на нищо неподозиращи хора бяха изтеглени по няколко заема.

Кредитите за спешни нужди станаха доста популярни в кризата

когато банките свиха кредитирането. Освен това големите финансови институции традиционно не се занимават с отпускането на малки заеми.

Микрозаемите имат и много предимства. Фирмите посочват, че могат да отпуснат съответната сума в рамките от 20 минути до 1 час. Освен това при повечето от тях не е нужно да се ходи до офисите им, а формулярите за кандидатстване се подават направо по интернет. Не са нужни и поръчители или доказване на доходите. Повечето компании не налагат и такси при предсрочно погасяване на заема.
.
Сумите над 400 лева по-строго регулирани
Много фирми за бързи кредити предлагат заеми и над 399 лева. Това означава, че те са под действието на Закона за потребителските кредити и клиентите могат да получат повече предварителна информация. Например компаниите трябва да им предоставят т.нар. стандартен европейски формуляр. Това става преди подписване на договора за кредит. В него трябва да има подробна информация за финансовите условия на заема, за срока, лихвите и размера му. Трябва да бъде посочен и годишният процент на разходите.

„Клиентите трябва да внимават и за различни противоречия в договорите, които подписват”, коментира Стойков. Например по закон при плаваща лихва не може да има такса за предсрочно погасяване, припомни той. http://www.monitor.bg
 


Сходни връзки

БОГАТИТЕ УДРЯТ НОВА ТЕСЛА НА БЕДНИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди