изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:15 EEST
Партия събирачите на дългове    
НовиниНов бизнес изплува в пика на кризата. Компании от юристи и здрави момчета намериха начин да изкарват пари от закъсалите с кредити българи, като ги пазят от т.нар. събирачи на дългове. В кризата хиляди нашенци спряха да плащат заеми, лизинги и дори ипотеки на жилища. от своя страна пък кредиторите, в това число банки, мобилни оператори и лизингови къщи, потърсиха помощта на частни фирми, които да събират задълженията им. Повечето такива компании имат две схеми на робота - или срещу процент от задължението го събират в даден срок, или изкупуват изцяло т.нар. лоши кредити.

В повечето случаи обаче фирмите работят на ръба на закона, тъй като предоставят лични данни по телефона и дори заплашват клиентите си. В 90 на сто от случаите дори кредитополучателите не знаят, че задълженията им вече са към друга фирма, а не към банката или лизинговата компания. И точно заради тези фирми се роди и новият бизнес, коментират експерти. В момента няколко големи адвокатски кантори работят в защита на потребителите, като им разясняват правата и задълженията. Освен това юристите се договарят с новите кредитори за по-гъвкава схема за изплащане на задълженията, което улеснява длъжниците.
Тормозени от новите фирми за събиране, длъжници вече са създали няколко групи във Фейсбук, сред които се открояват "Да си помогнем заедно за лошите потребителски кредити", "За всички длъжници към банките, които имат по минимум 5 кредитни карти" и други. В най-голямата група потребителите са недоволни длъжници на телекомуникационен оператор, като хората твърдят, че данните им са продадени. Точно тези длъжници в момента създава и сдружение по примера на "Съюз на интернет любителите на автомобили - СИЛА", което протестира срещу високите цени на горивата. Хората, членуващи в групата, твърдят, че част от лизинговите компании у нас вземат допълнителни пари към дължимата месечна вноска, ако тя не е платена в срок. Освен начислената лихва се вземат пари и за използването на телефон и пращането на уведомителни съобщения. "Това нещо дори е регламентирано в стандартните договори на една от големите фирми, които представят потребителски кредити - "При забавяне на плащането на една или повече месечни погасителни вноски вие като кредитополучател дължите обезщетение за забава в размер на действащата законна лихва за периода на забавата върху всяка забавена погасителна вноска в едно с направените за събиране на вземането разноски за телекомуникационни услуги, напомнителни писма и/или други действия, извършени по преценка на компанията кедитор. При просрочване на две или повече месечни вноски и считано от деня, следващ падежната дата на втората непогасена вноска, кредитът става предсрочно изискуем в целия му размер, включително всички определени от договора надбавки в едно с дължимото обезщетение за забава и всички разноски за събиране на вземането", пишат потребителите.
Захари Белчев

http://paper.standartnews.com

 


Сходни връзки

Партия събирачите на дългове | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди