изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:53 EEST
Сменят турските имена на 350 местности в Бургаско    
НовиниВ Бургас предстои масово прекръстване на местностите в общината. Предложението е на д-р Антонио Душепеев - когото хората вече наричат на шега Антонио Кръстител. Административната промяна, наречена от едни историческа справедливост, а от други - възродителен процес, беше одобрена от мнозинството общински съветници в местния парламент на заседанието им вчера, съобщи Дарик.

Комисия от осем съветници да извърши проучвания на съществуващите топоними на турски език и да предложи подходящ механизъм за смяната им, решиха съветниците. Над 50 процента от местностите или общо 350 носят екзотични турски имена. Други пък са странно звучащи гръцки топоними като Оникилика.

Според д-р Антонио Душепеев - общински съветник от ГЕРБ, вакуумът с архаичните названия продължава вече 133 години и е време да бъде променен:
"Наименованията, както съществуват на местностите в община Бургас, не позволяват на хората да се ориентират правилно за това къде отиват и какво смятат да правят там. Трябва да вървим напред и да кажем на всичко около нас, че ние сме по-отдавна тук и ние трябва да кажем как ще се казват местности, в които живеем", аргументира се Душепеев, цитиран от Дарик и БЛИЦ.
По мнението на съветника езиковата смяна ще направи именната система на географските обекти в региона по-лесно разбираеми за населението.
--------------------------------------------------------------------------------
На 15 февруари 2009 г. лекарският кабинет на гинеколога и общинския съветник от ГЕРБ в Бургас д-р Антонио Душепеев осъмна надраскан с ксенофобски и расистки надписи, предаде БГНЕС. С черен спрей бе изписана цялата стена до входа на кооперацията: "Турска подлога Душепеев, национален предател" и "Душепеев, главен ибрикчия на Бургас! http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Сменят турските имена на 350 местности в Бургаско | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди