изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:46 EEST
Кучетата могат да диагностицират рак    
Любопитно

  За да бъде открито дали един човек е болен от рак, не е необходимо да се посещава болница и да се правят анализи, твърди хирургът-онколог Шерил Гебрам-Мендола от Института по рака "Уиншип" към университета" Еймъри" в град Атланта (щата Джорджия) , цитирана от Ей Би Си нюз.



Гебрам-Мендола е изследвала дъха на болни от рак. Тя е на мнение, че болестта кара тялото да отделя определени органични съединения, които са недостъпни за човешкото обоняние, но могат да бъдат открити от кучетата.

Изхождайки от тази хипотеза, група учени от университета разработи специално устройство, което различава над 300 молекули, съдържащи се в дъха на човека. Според изследователите експерименталните опити в повече от 75% от случаите са позволили правилно да бъде определено коя от пациентките е имала рак на гърдата и коя не.

Когато жена, потърсила лекарска помощ няколко дни след като кучето й започнало непрекъснато да я бута в гърдите, била изследвана със създадения от специалистите апарат, по дъха й те определили, че е болна от рак.

В британското сп. "Gut" неотдавна бе публикувана информацията, че обучен 8-годишен черен лабрадор ретривър на име Марин в 91% от случаите вярно е "диагностицирал" колоректален рак, когато е душел самите пациенти, и в 97% от случаите, когато е подушвал стола им.

"Кучетата разпознават миризмата на различните неща и разбират разликата. Затова, ако сте болни, те не знаят със сигурност какво става, но чувстват, че има нещо ненормално във вашата миризма" - казва главният научен сътрудник на Техническия научен институт на Джорджия Шарлийн Байър.

Редактор: Лилия Николова

http://health.actualno.com

Кучетата помагат повече от лекарствата за сърце

ОТКРИХА МОМЧЕ, ОТГЛЕЖДАНО ОТ КУЧЕТА

Идат нови мутации на човешкия род

ИСТОРИЯ И РАЗМНОЖАВАНЕ НА ПОРОДАТА БАСЕТХАУНД

 


Сходни връзки

Кучетата могат да диагностицират рак | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди