изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-09 @ 04:26 EET
НЕ ОБЛАГАТ С ПОДОХОДЕН ДАНЪК СУБСИДИИТЕ НА ЗЕМЕДЕЛЦИ    
ИкономикаКоригиращи декларации се подават до 2 май

Регистрираните като тютюнопроизводители и земеделски производители физически лица, които са регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност /ЗДДС/, се облагат по реда, предвиден за облагане на доходите на едноличните търговци, съобщават от НАП. Така лицата имат възможност да отчитат реално извършените разходи за производството на преработени или непреработени продукти от селско стопанство, с изключение на разходите за производство на декоративна растителност. Физическите лица, които са регистрирани като земеделски производители, но не са регистрирани по ЗДДС, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им, поясняват от приходната агенция. В случай, че изберат облагането да е по реда, предвиден за едноличните търговци, следва да прилагат този ред за срок не по-кратък от 5 последователни данъчни години. Правото на избор се упражнява с подаване на декларация в срок до 31 декември на предходната година. За 2011 г. срокът да подаване на декларацията е до 31 май 2011 г. След утвърждаването му, образецът ще бъде своевременно публикуван на страницата на НАП.
Регистрираните земеделски производители, включително регистрираните по ЗДДС, могат да изберат и доходите им за 2010 г. да се облагат по реда, предвиден за едноличните търговци. Избраният ред за облагане се декларира в годишната данъчна декларация за 2010 г. Лицата, които вече са подали декларацията, имат възможност да подадат нова коригираща, в срок до 2 май 2011 г. В срок до 2 май 2011 г. могат да подадат коригиращи декларации и физическите лица, регистрирани като земеделски производители, включително извършвалите дейност като еднолични търговци, които са подали годишна данъчна декларация за 2010 г. и в нея са отразили като доход/приход изплатените им през 2010 г. държавни помощи, субсидии и друго подпомагане от държавния бюджет и от европейски фондове, които са за 2009 г. или за предходни години. Съгласно промените в закона, тези доходи/приходи не се облагат с данък, но следва да се декларират в годишната данъчна декларация.
Необходимо е да се подчертае, че от облагане са освободени само помощите и субсидиите, които са за периоди преди 1 януари 2010 г., т. е. за периоди, през които не се облагаха с данък доходите на физическите лица, регистрирани като земеделски производители, включително едноличните търговци, за производството на непреработена растителна и животинска продукция. Ръководителят на офиса на НАП в Добрич Стефан Стефанов добави, че към 20 април подадените декларации в областта са 876 броя, о около 4 хил. регистрирани лица. Той припомни още, че подаването на декларациите може да става по електронен път, като се ползва 5 на сто отстъпка от данъка. Освен по електронен път декларациите могат да се подават и в 26-те пощенски станции в областта, както и в офиса на приходната агенция. Тези, които желаят могат да изтеглят формуляр от страницата на НАП - www.nap.bg, като се генерира баркод, с който се улеснява подаването й.
 


Сходни връзки

НЕ ОБЛАГАТ С ПОДОХОДЕН ДАНЪК СУБСИДИИТЕ НА ЗЕМЕДЕЛЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди