изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:56 EEST
Пред съда лъсна полицейска грубост при ареста на Тенчо Попов    
Ред и сигурностСофийският градски съд ще изпрати до главния прокурор Борис Велчев и до главния секретар на МВР Калин Георгиев пълен запис от ареста на бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов, на който се вижда как той е наранен в главата.  Това стана известно по време на днешното заседание по делото срещу Попов, бившия съдия Петър Сантиров и бившия министър на отбраната Николай Цонев за предлагане на подкуп на следовател, съобщи БТА.

Видеозаписът
Във видеозаписа, прожектиран днес в съдебната зала и направен от охранителна камера в кантората, в която Попов бе задържан, се вижда как маскирани служители на МВР нахлуват, като изблъскват от входната врата него и служителка, която е била там. От записа се вижда още как Тенчо Попов е съборен на пода, как маскираните с крака отдалечават ръцете му от тялото и как настъпват ръцете му, за да не може да ги движи.

Минути по-късно той е заведен в друга стая, където обискират чантата му. От записа на охранителната камера се вижда как докато част от спецполицаите я пребъркват, в една от стаите друга част са седнали на кожен диван, размахват ръце и правят специфични жестове в знак на успех, а оператор на МВР ги снима.

От пълния запис на МВР
, който се оказа, че се съхранява единствено от прокуратурата, се вижда как Тенчо Попов е наранен в главата в момента на арестуването му.
В първите минути на акцията той е с белезници, а при извеждането му от кантората - вече не. Именно поведението на полицаите при ареста и това, че са пожелали оператор на МВР да ги снима на кожения диван стана причина прокуратурата да поиска този запис да бъде изпратен и в МВР, където ръководството на ведомството да анализира поведението на подчинените си.

Според заместник-градския прокурор Божидар Джамбазов ръководството на МВР трябва да вземе отношение по част от действията на полицаите, защото на места според него имало несериозно отношение.
Джамбазов смята още, че да бъде ритан човек, който е с белезници, очевидно, че не е добре.

Подслушване и техническа грешка
Подслушването на Тенчо Попов и на съдията Петър Сантиров е започнало с устно разпореждане. На 16 март заместник-градският прокурор Роман Василев се обадил по телефона на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той от своя страна също устно разпоредил началото на подслушването. Ден по-късно е взето и разрешението от Апелативния съд в Бургас. Графологична експертиза показва, че и исканията, и разрешенията за използване на СРС-та са написани с един и същи почерк, тоест от един човек, въпреки че искането идва от прокурор, а разрешението – от съда, съобщи "Всекиден".

Първите 24 часа подслушването е започнало срещу основния свидетел на прокуратурата - следователя Петьо Петров, за това, че е поискал подкуп. В писменото разрешение на съда обаче за следващия ден вече е записано, че на следователя му се предлага подкуп, както е записано и в обвинителния акт по делото. Наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов обясни това разминаване като допусната техническа грешка от служител в МВР.

Адвокатът
Защитникът на Николай Цонев - Васил Василев, заяви, че трябва да бъде сложен край на практиката прокуратурата да прикрива служители на полицията и свои служители.
По повод допусната техническа грешка за това как е започнало подслушването на тримата подсъдими, Василев обясни, че има разпореждане на министъра на вътрешните работи, по предложение на зам.-градския прокурор Роман Василев трябва да започне в спешен порядък използване на СРС-та за това, че следователят Петьо Петров е предлагал подкуп.
Тия поръчки за подслушване по телефона в нормалните държави не
стават
, коментира Василев, цитиран от БТА.

Реакцията на МВР
По заповед на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов Дирекция „Инспекторат” ще извърши проверка на случая със задържането на Тенчо Попов, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Главният секретар на вътрешното министерство Калин Георгиев е разговарял с представители на прокуратурата. Очаква се в МВР по надлежния ред да постъпят видеоматериалите, излъчени днес в съдебната зала.

Следващото заседание по делото ще е на 2 и 3 юни.

Последна актуализация в 18.15 ч.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Пред съда лъсна полицейска грубост при ареста на Тенчо Попов | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Пред съда лъсна полицейска грубост при ареста на Тенчо Попов
Автор: Anonymous да 2011-04-28 @ 08:10 EEST
Хвани единия блъсни другия!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди