изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:34 EET
Полицаи арестуват, бият и… се снимат за спомен    
Новини Скандални разкрития! Служители на МВР прилагат сила и се снимат за спомен при арест!  Кадри с полицейско насилие бяха прожектирани в Съдебната палата днес, на заседание по делото срещу бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, бившия съдия Петър Сантиров и бившия министър на отбраната Николай Цонев. Тримата са подсъдими за взимане на подкуп.

На 1 април миналата година  спецслужителите на МВР и Софийската градска прокуратура влизат в кантора, за да задържат Тенчо Попов. На разпространения видеозапис, направен от охранителните камери в кантората, се вижда, че след като изблъскват заедно с входната врата жена от офиса, маскираните разбиват и главата на Попов. Следват още жестокости.

Служителите на МВР настъпват ръцете му,

без той да е оказал съпротива по време на задържането. После му слагат белезници и започват да обикалят офиса. От кадрите става ясно, че заместник-градският прокурор Роман Василев влизал и излизал от стаята и е бил свидетел на част от поведението на полицаите. Близо 10 минути Попов лежи на земята до извеждането му от стаята.

После спецполицаите сядат на дивана и се снимат за спомен. Накрая връщат Тенчо Попов на дивана, но без белезници.

„Очевидно е, че има неправомерни действия - действия на насилие и то при акция лично ръководена от заместник-градския прокурор Роман Василев. И крайно време е да се свърши с тази практика прокуратурата да прикрива служители на полицията и свои служители, защото ако говорим за два процеса в България, както говорят разни дипломати, то са тези, а не тези, за които те си мислят, че съществуват. Има друг процес в България за служители на полицията и за прокурори”, заяви Васил Василев - адвокат по делото.

Заместник-градският прокурор Божидар Джамбазов бе лаконичен: „Да ритате човек - естествено, че не е добро”.

Изненадите в съда не свършиха дотук. Оказа се, че подслушването на Тенчо Попов и на съдия Сантиров е започнало с устно разпореждане по искане на прокурор Роман Василев.

Първите 24 часа подслушването е срещу основния свидетел на обвинението - следователя Петьо Петров, за подкуп, искан от него. Но в писменото разрешение на съда е записано, че на следователя му е предлаган подкуп. В това разминаване обвинението не намери нищо лошо.

„Не ме карайте да навлизам в технологията как се искат СРС-та”, заяви Джамбазов.

Реакциите по скандала

Главният секретар на МВР Калин Георгиев вече е разговарял с представители на прокуратурата. Очаква се излъчените видеоматериали да постъпят в министерството по надлежния ред. По заповед на министър Цветанов,Дирекция "Инспекторат" ще извърши проверка на случая.

Роман Василев
Заместник-градският прокурор Роман Василев вече бе  наказан с порицание от Висшия Съдебен Съвет заради отправени реплики при ареста на Николай Цонев.

По този скандал Василев заяви, че не е станал свидетел на нито едно насилие от страна на МВР служителите. Той допълни, че е искал устно разпореждане, защото така е по закон за СРС и че ако той  е обвинител по делото, би поискал пълния запис от камерите и в кантората, и от военна болница при задържането на Николай Цонев. Според Василев не са показани всички записи от всички охранителни камери.

Борис Велчев
Главният прокурор Борис Велчев каза, че не е гледал записа заради ангажименти. Според него МВР е институцията, която трябва да даде оценка на професионално поведение на своите служители и да прецени дали да се предприемат процесуални мерки в този случай.

Според служителите на офиса, в който е извършен арестът, абсолютно пълният запис е предаден на прокуратурата и днес е бил изгледан в съдебна зала от съдебния състав по делото.

Запис от ареста можете да видите тук.

http://www.btv.bg

 


Сходни връзки

Полицаи арестуват, бият и… се снимат за спомен | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Полицаи арестуват, бият и… се снимат за спомен
Автор: Anonymous да 2011-04-27 @ 20:18 EEST
НЕ тъка чичко полицай,трябва да отидеш с цветя и със хляб и сол !!!!!! А къкво е това?
Полицаи арестуват, бият и… се снимат за спомен
Автор: Anonymous да 2011-04-28 @ 11:47 EEST
Покани го у Вас.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди