изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:11 EEST
Турция щяла да построи още един Босфор    
По света Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обявил на 27 април, че неговата страна ще построи канал, съединяващ Черно и Мраморно мори, съобщи Agence France Presse. Според премиера новото съоръжение „Истанбулски канал” ще бъде широко 150 метра и дълбоко 25 метра. То ще позволи отчасти да се разтовари от съдове природния пролив Босфор, разположен в градските черти на Истанбул.

Каналът щял да бъде прокопан на „север” от Истанбул, без да бъде уточнено дали ще е на европейската част или на азиатската. Премиерът обещал съоръжението да стане един от най-големите строителни обекти на ХХІ век.

Агенцията обаче обръща внимание, че изявлението на Ердоган е направено в навечерието на редовните парламентарни избори, насрочени за 12 юни.

Сега цялото корабоплаване между Черно и Мраморно море се осъществява през Босфора. Поради неговата претовареност някои кораби са принудени да чакат ред, преди да навлязат в него. Освен това заради плътното движение и многобройните завои в Босфора понякога се сблъскват съдове.

Истанбул 03 Истанбул 32 Истанбул 34 Истанбул 26 Истанбул 17

Справка: Бреговата линия на Босфора е дълга около 30 километра. Максималната ширина на северната му част е 3700 метра, а минималната е 750 метра. Дълбочината на протока е варира от 36 до 124 метра. http://www.blitz.bg

ИСТАНБУЛ - СТОЛИЦА НА ТРИ ИМПЕРИИ

БОСФОРА - КЪДЕТО СЕ ДОКОСВАТ ЕВРОПА И АЗИЯ

 
 


Сходни връзки

Турция щяла да построи още един Босфор | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди