изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:48 EET
ПЕСНИТЕ СА ЦЯЛОТО МИ СЪЩЕСТВО    
КултураВерка Сидерова: "Винаги съм възпявала Добруджа... 85 години не ми стигнаха да изпея всичките си песни"




"Как няма да си обичам песните?! Те са цялото ми същество... И сега често като си шетам, изведнъж ми идва в главата мелодия, която не съм пяла от дете...". С изключително вълнение народната певица, дългогодишен солист на ансамбъл "Филип Кутев" и почетен гражданин на Добрич Верка Сидерова говори за добруджанската песен. На срещата си с журналисти вчера, преди премиерата на книгата й и концерта по повод 85-ата й годишнина, тя на няколко пъти се просълзи, разказвайки с треперещ глас вълнуващи спомени. "85 години, казват, като число е много. Ако ме питат - като живот ми се струва като един сън, толкова кратък ми се видя. Живот - пъстър, всичко имаше в него" - сподели Верка Сидерова и добави, че две неща са осмисляли живота й през годините - нейния син Димитър Цонев /дългогодишен оператор в БНТ/ и песните. Пеела от дете, целият й репертоар от над 200 песни е от домашното огнище, слушайки майка си и баба си. Песните се предавали от поколение на поколение. Самият Филип Кутев, като я чул за пръв път, възкликнал, че песните й са редки, непети, съхранени през годините. "не съм изпяла нито една чужда песен. Винаги съм възпявала Добруджа" - говори с вълнение Верка Сидерова. И още: "Нашите добруджански песни са много хубави и тежки за изпълнение. Дори в ансамбъл трудно се пеят. И са изключително мелодични... Аз, например, дълги години не можех да пея "Години, години...". Това беше любима песен на майка ми. Запеех ли я, виждах мама на стана, тъчеше и пееше".
При многобройните си турнета в чужбина Верка Сидерова се е убедила, че чужденците харесват нашите народни песни заради ритмите и неравноделните тактове, чудят се на откритото пеене, на украшенията. Обиколила е света с красиво медальонче, в което носи снимка на сина си като малък и пръст от гроба на майка си.
"Народното, и да го заровиш под бетон, то ще го разбие. Това е народната песен, геният на българския народ" - с вълнение споделя Верка Сидерова.
Вчера тя представи своята автобиографична книга "Лале ли си", дело на издателство "Мартине". Вечерта в огледалната зала се състоя тържество по повод нейната 85-годишнина, организирано от община Добрич с участието на изпълнители от ансамбъл "Филип Кутев" и ПФА "Добруджа".
 


Сходни връзки

ПЕСНИТЕ СА ЦЯЛОТО МИ СЪЩЕСТВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди