изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 20:33 EEST
НАП даде отсрочка на безработните в последния ден    
НовиниДанъчните декларации, чийто срок на подаване изтича днес, могат да се подават без изискваните от закона служебни бележки от работодателя.
Декларациите се подават днес, но може без служебните бележки за доходите от трудово правоотношение, като служебните бележки могат да бъдат изпратени постфактум по пощата в двуседмичен срок, броено от днес, съобщи говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров пред БНР.

"Тъй като се оказа, че една не малка част от българските граждани са били с прекратени трудови правоотношения към 2010 г., тъй наречените безработни, направихме едно изключение, а то е данъчните декларации днес да се приемат без изискваните по принцип по закон служебни бележки от работодателите, защото очевидно трудно е в рамките на един ден, човек незнаейки за изискването да се снабди с тях", уточни Бъчваров.

Преди дни стана ясно, че с промени в закона, влезли в сила от януари 2010 г., загубилите работа в рамките на годината вече са длъжни да декларират доходите си, независимо от вида на договора, на който са били наети. Трябва да подават декларация и всички служители, които имат повече от един трудов договор към 31 декември, както и тези, които са сменяли работа в хода на годината, и чийто втори работодател не е преизчислил годишния размер на данъка, отчитайки удържаното от първия работодател.

Бъчваров изтъкна, че в НАП са постъпили много въпроси, свързани с подаването на данъчната деклация, като само в началото на работния ден днес в кол центъра на НАП са се обадили близо 5 хиляди души, по-голямата част от тях  именно с въпроса длъжни ли са да подават данъчни декларации, ако са били безработни в някакъв период на 2010 г.

Днес е последният ден, в който можеха да се подават данъчните декларации за доходи, получени през миналата година. Задължение да се отчитат пред НАП имат всички, които през 2010 г. са взимали пари различни от заплата.

Заради вечното отлагане за последния момент, в редица териториални звена на НАП в страната се извиха дълги опашки от чакащи да подадат данъчната си декларация.

Опашки, блъсканица и хаос - такава е картината в дирекциите на НАП във Варна и Плевен, съобщиха граждани от двата града пред bTV.
"Беше потресаващо, всички толкова много се блъскаха и цареше огромен хаос. Хората въобще не знаеха какво да попълват, беше срамна работа, щяха да прегазят майка с дете”, коментира варненец.

В Плевен пък още в 09.00 часа сутринта, коридорът на НАП е бил препълнен с хора. По-голямата част от тях не са знаели, че ако си работил през годината, трябва да подадеш данъчна декларация и са научили това от медиите.
"Питам се, ако бяхме получили тази информация, когато се регистрирахме в Бюрото по труда като безработни, дали щеше да има това ненужно за всички напрежение. Имаше и такива, които са безработни през цялата 2010 г. и не знаеха какво да правят - дали се отнася и за тях изискването. Абсолютна дезинформация и напрежение”, коментира потърпевшият.

За четири месеца са подадени едва 400 хиляди декларации и се чакат още 200 000, сочат данните на НАП. Близо 4,5 млн. лв. данък върху доходите на физическите лица ще внесат в хазната десетимата българи, декларирали най-висок доход от 2010 г., съобщават от Национална агенция за проходите. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

НАП даде отсрочка на безработните в последния ден | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НАП даде отсрочка на безработните в последния ден
Автор: Anonymous да 2011-05-02 @ 19:18 EEST

Декларацията не е трудно да се попълни. Освен това може и по пощата да се изпрати. Обаче без служебна бележка за доходите ще се получи разминаване и тогава глобите ще бъдат по друг член. Абе въобще кака ви Менда много яко я псуват заради изискването за 1 работодател към 31 декември.  На всичкото отгоре при разлика за довнасяне 1 стотинка се хаби хартия за 2 стотинки, да не говорим за стойността на изгубеното време на държавните служители. Абе пълни малоумници от тоя НАП. :-))))

НАП даде отсрочка на безработните в последния ден
Автор: Anonymous да 2011-05-02 @ 21:06 EEST

Аз по пощата пуснах данъчна декларация ,а там какво беше???????????Изнервени служители ,изнервени граждани не са наясно как да напишат плика ,обратна разписка,но и много неграмотен народ.Служителка обеснява че си има стандарт на попълване ,но  въпросната гражданка  каза "Ами какво значение има"?Объркана държава сме.

 

НАП даде отсрочка на безработните в последния ден
Автор: Anonymous да 2011-05-03 @ 13:51 EEST
Благодарим ти НАП,че ни даваш отсрочка!!!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди